Kansainvälistyminen, vienninedistäminen ja nuotisto

Sisällysluettelo

Kansainvälistyminen ja vienninedistäminen

Vienninedistämistoimillamme tuetaan kotimaisten musiikkialan yritysten liiketoiminnan kasvua sekä pyritään nostamaan artistien ja tekijöiden näkyvyyttä tärkeimmillä vientimarkkinoilla. Koronapandemian aiheuttamat tapahtuma-alan poikkeusolot päättyivät pitkälti vuoden 2022 aikana, ja myös Music Finlandin toiminta palasi monella tapaa entiselleen.

Sync Castle 2023 -biisileirin osallistujia.
Sync Castle 2023 -leirillä tehtiin musiikkia av-tuotantoihin. Kuva: Julius Töyrylä

Biisivienti

Kesäkuussa järjestimme vuoden ensimmäisen kirjoitusleirimme, Sync Castlen, johon kokoontui 10 kansainvälistä ja 12 suomalaista osallistujaa. Sync Castle on audiovisuaaliseen synkronointiin keskittyvä biisinkirjoitusleiri, joka järjestettiin nyt toisen kerran.  

Jo perinteikkääksi muodostunut Aasian markkinoihin suuntautunut co-write-leiri A-Pop Castle järjestettiin loka-marraskuun vaihteessa Hotel Rantapuistossa Helsingin Vuosaaressa. A-Pop Castle kokosi suomalaisia lauluntekijöitä ja heidän edustajiaan yhteen aasialaisten kollegojensa kanssa kirjoittamaan hittejä Aasian musiikkimarkkinoille. Leirillä oli mukana viisi aasialaista kirjoittajaa/artistia sekä yhdeksän suomalaista kirjoittajaa. Lisäksi kutsuimme paikalle levy-yhtiöiden edustajia, managereja ja kustantajia Japanista, Etelä-Koreasta ja Kiinasta. Leirillä kirjoitettiin k-popia, j-popia ja c-popia. 

Joulukuussa järjestetty Song Hotel tarjosi mahdollisuuden kehittyä kansainvälisissä co-write -sessioissa ja rakentaa verkostoja ulkomaille. Leirillä oli tänä vuonna pohjoismainen painotus, ja kansainväliset osallistujat olivat Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista. Song Hotel järjestettiin Suomenlinnan studiossa ja se oli suunnattu kansainvälistä uraansa aloitteleville suomalaisille kirjoittajille ja artisteille. 

Tammi–toukokuussa jatkoimme nuorten musiikintekijöiden valmentamiseen keskittyvää Top 20 Future Hitmakers -ohjelmaa yhteistyössä Teoston, Suomen Musiikintekijät ry:n ja Musiikkikustantajien kanssa.  

Syyskuussa järjestettiin Etelä-Korean Souliin kohdistuva yhteispohjoismaisen vientimatka, jossa keskityttiin k-pop-musiikkimarkkinoiden mahdollisuuksiin. Soulin vientimatka on osa NOMEX-yhteistyötä ja sen tuotti Export Music Sweden. Delegaatioon kuului yhteensä 19 osallistujaa eri Pohjoismaista, joista suomalaisia yrityksiä kolme. Vientimatka suunnattiin ensisijaisesti biisivientitoimijoille sekä musiikkikustantajille ja -managereille.

Pohjoismaisten elokuva- ja mediasäveltäjien jo perinteiseksi muodostunut kokoontuminen Nordic Film Music Days järjestettiin 18.–19. helmikuuta Berliinin Nordische Botschaftenissa. Tapahtuma koostui seminaariluennoista, verkostoitumisohjelmasta sekä HARPA Nordic Film Composers Award -palkinnon jaosta. 

Toukokuussa järjestimme elokuva- ja mediasäveltäjien vientimatkan Lontooseen ja se suunnattiin kansainvälistä uraa rakentaville elokuva- ja mediasäveltäjille. Matkalle osallistui kuusi säveltäjää. Ohjelmassa oli vierailuja tuotantoyhtiöissä, keskustelutilaisuuksia sekä tapaamisia esimerkiksi music supervisoreiden ja agenttien kanssa. 

Syksyllä 2023 järjestettiin ensi kertaa kansainvälistyville elokuva- ja mediasäveltäjille räätälöity Maailmalle-valmennusohjelma. Ohjelmassa oli mukana seitsemän kansainvälisen urapolkunsa alussa olevaa säveltäjää. Valmennusohjelma koostui neljästä valmennuspäivästä, joiden keskeisiä teemoja olivat esimerkiksi osaamisen markkinointi, tekijänoikeudet, säveltäjän identiteetti sekä kansainvälinen toimintaympäristö ja verkostot. Lisäksi kukin osallistuja sai mentorointia kansainvälisillä markkinoilla toimivalta ammattilaiselta. 

Music x Media -tapahtumassa lokakuussa järjestimme neljä työpajaa suomalaisille kansainvälistymiseen tähtääville toimijoille. Paikkansa jo vakiinnuttaneet Get Synced! ja Score-työpajat edesauttoivat kansainvälistä yhteistyötä synkronoinnin osalta. Get Synced-työpaja oli suunnattu katalogiedustajille ja Score-työpaja elokuva- ja mediasäveltäjille.

Annanmaret esiintyy Womex 2023 -tapahtumassa
Annanmaret esiintyi Womex 2023 -tapahtuman showcase-ohjelmassa. Kuva: Teemu Fiilin

Artistivienti

Artistiviennin vuosi alkoi perinteisesti Eurosonic-ammattilaistapahtumalla Hollannin Groeningenissa. Showcase-festivaalilla oli laaja suomalaisedustus, kun neljä suomalaisesiintyjää esiintyi tapahtumassa: Averagekidluke, Suistamon Sähkö, Cyan Kicks ja Elia Lombardini.

Helmikuussa Seinäjoella pidettävä MARS on musiikki- ja tapahtuma-alan ammattilaistapahtuma. Vuonna 2023 toimme tapahtumaan keynote-vieraaksi Melvin Bennin, joka on Festival Republic yhtiön toimitusjohtaja, ja yksi maailman vaikutusvaltaisimmista livealan toimijoista.

Maaliskuussa kävimme International Live Music Conference (ILMC) -tapahtumassa Lontoossa. Tapahtumaa järjestää sama taho kuin IFF-festivaalia, jota osallistumisella tänä vuonna pohjustettiin.

Maaliskuussa suuntasimme myös Yhdysvaltoihin, Teksasissa vuosittain järjestettävään South By Southwest (SXSW) -tapahtumaan. Vuoden 2023 tapahtumaan lähti seitsemän USA:han vientiä tekevää suomalaisyritystä. Tapahtuman showcase-ohjelmassa esiintyi yksi suomalainen artisti, Steve’n’Seagulls. Järjestimme yhteistyössä NOMEXin kanssa verkostoitumistapahtuman, johon osallistui noin 120 kansainvälistä ammattilaista. Lisäksi Music Finland oli mukana tapahtuman EU:n ohjelmasisällöissä. SXSW-osallistuminen tapahtui osana Musiikkialan kasvustrategia -hanketta, jota on toteutettu EU:n RRF-rahoituksella. 

Huhtikuussa osallistuimme pohjoismaisten vientitoimistojen yhteiseen Nordic Folk Alliance -tapahtumaan Roskildessa Tanskassa. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa pohjoismaisten kansanmusiikkitoimijoiden verkostoa sekä esitellä pohjoismaista musiikkia eurooppalaisille ja pohjoisamerikkalaisille ohjelmistosuunnittelijoille. Suomesta showcase-ohjelmassa esiintyivät Ánnámáret, Suistamon Sähkö ja Tsuumi Sound System. Nordic Folk Allianceen osallistui Suomesta kaikkiaan 30 delegaattia.

Huhtikuussa tehtiin myös vientimatka Saksaan. Hampuriin ja Berliiniin kohdistuneen kaksipäiväisen matkan ohjelma suunnattiin suomalaisyrityksille, jotka tekevät jo vientiä saksankieliseen Eurooppaan. Vientimatkan ohjelma koostui esimerkiksi pyöreän pöydän keskusteluista, yritystapaamisista sekä verkostoitumistilaisuuksista ja sille osallistui viisi suomalaisyritystä.

Jussi Reijonen esiintyy Jazzahead 2023 -tapahtumassa.
Jussi Reijonen esiintyi Jazzahead 2023 -tapahtuman virallisessa showcase-ohjelmassa. Kuva: Teemu Fiilin

Jazz-alan kansainvälinen kokoontuminen Jazzahead toi huhtikuussa Suomesta 14 hengen delegaation Saksan Bremeniin. Messuille rakennettiin perinteiseen tapaan Suomen messuosasto, joka toimi paitsi suomalaisdelegaation tukikohtana tapaamisille ja erilaisille verkostoitumistilaisuuksille, myös suomalaisen jazzin infopisteenä. Järjestimme tämän lisäksi myös asiakkaillemme räätälöidyn verkostoitumistilaisuuden. Tapahtuman virallisessa showcase-ohjelmassa nähtiin suomalaisartisti Jussi Reijonen.

Toukokuussa NOMEX-toimijoiden yhteisen vientimatkan kohteena oli Nashville ja Music Biz -tapahtuma. Matkan koordinoi Music Finland.  Ohjelma koostui neljän päivän konferenssista sekä NOMEXin omasta ohjelmasta. Vientimatka oli suunnattu kustantajille ja tekijämanagementeille. Mukana oli yhteensä 16 yritystä kaikista Pohjoismaista, sekä kuusi pohjoismaisten vientitoimistojen edustajaa. Tuloksena asiakkaille saatiin kymmeniä uusia kontakteja ja Pohjoismaiden maine tapahtumassa vahvistui.

Toukokuussa tehtiin myös vientimatka Lontooseen ja The Great Escape showcase-tapahtumaan Brightonissa. Ohjelma suunnattiin suomalaisyrityksille, jotka tekevät vientiä Iso-Britanniaan. Ohjelma koostui Lontoossa yritystapaamisista ja verkostoitumistilaisuuksista, joiden sisältö räätälöitiin osallistujayritysten tarpeiden mukaan. Kukin matkalle lähtevä yritys sai myös henkilökohtaista konsultointia paikalliselta musiikkialan ammattilaiselta. Vientimatka järjestettiin osittain samanaikaisesti elokuvasäveltäjäasiakkaiden vientimatkan kanssa, minkä ansiosta osa matkojen ohjelmasta voitiin yhdistää. Matkalle osallistui kuusi suomalaisyritystä.

Juuri kesän kynnyksellä tehtiin myös Espanjaan kohdistunut Spain Trade Mission -vientimatka, jolle osallistui kolme suomalaisyritystä.

Oslossa syyskuussa pidettävän By:Larm -ammattilaistapahtuman yhteydessä järjestimme vientimatkan kansainvälistä toimintaa suunnitteleville tai hiljattain aloittaneille kansainvälistyville ammattilaisille. Konferenssi- ja festivaaliohjelman lisäksi Music Finland järjesti delegaatiolle verkostoitumistapahtuman. Järjestimme tapahtumassa myös Nordic Music Biz 20 under 30 -palkintotapahtuman yhdessä NOMEXin kanssa. By:Larmin showcase-osiossa nähtiin puolestaan suomalaisartisti Elia Lombardini.

Lokakuussa järjestetty Womex Worldwide Music Expo keräsi 19 suomalaisosallistujaa A Coruñaan Espanjaan. Music Finland tarjosi tapahtumaan osallistuneille suomalaisille yhteisen messuosaston, joka oli osa suurempaa pohjoismaisten toimijoiden kokonaisuutta, sekä useita verkostoitumistilaisuuksia ja yhteispohjoismaisen speed meetings -tilaisuuden. Osallistujille järjestettiin myös ennakkovalmennus Suomessa. WOMEXin virallisessa showcase-ohjelmassa esiintyi saamelaisartisti Ánnámáret.

Samaan aikaan Womexin kanssa kävimme myös BIME Pro -tapahtumassa Bilbaossa. Se on Espanjan suurin musiikkialan ammattilaistapahtuma, johon osallistuu vuosittain 4500 delegaattia. BIME Prossa järjestimme kaksi verkostoitumistapahtumaa suomalaisille delegaateille. Matkalle osallistui neljä suomalaisyritystä sekä yksi artisti, joka myös esiintyi Bilbaossa tapahtuman aikana. 

Music x Media -tapahtuma Tampereella lokakuussa 2023.
Music Finland toi Music x Media -tapahtumaan yli 20 kansainvälistä ammattilaisvierasta lokakuussa 2023. Kuva: Miikka Varila

Vuoden 2023 Music x Media järjestettiin toista kertaa nelipäiväisenä tapahtumana Tampereella 4.–7. lokakuuta. Music Finland tuotti tapahtumaan kansainvälistä ohjelmaa ja toi Tampereelle 24 kansainvälisen musiikkialan ammattilaisen delegaation sekä järjesti verkostoitumistilaisuuden. Sisällöistä merkittävässä roolissa olivat työpajat, joita järjestettiin synkronoinnin, elokuvamusiikin ja levy-yhtiötoiminnan asiakkaille, sekä kolme kansainvälistä keynote-haastattelua. Kansainvälisiä puhujia tapahtumassa olivat esimerkiksi Emmanuel De Buretel (Because Music), Rupert Hollier (Atlantic Screen) ja Paul Spraggon (SSB).

Marraskuussa osallistuimme Italian Linecheck-ammattilaistapahtumaan. Tapahtuman showcase-ohjelmassa esiintyi Suomesta Goldielocks, minkä lisäksi mukana oli suomalainen delegaatio. Osallistuimme myös tapahtuman yhteydessä järjestettyyn EMEE-vientimatkaan sekä konferenssisisältöihin.

Kevään ja alkukesän 2023 aikana koostimme artistiviennin visiota. Artistiviennin visio on Music Finlandin fasilitoima hanke, jonka lopputuloksista johdettiin toimenpide-ehdotuksia musiikkialan yritys- ja järjestökentälle musiikkiviennin kasvun edistämiseksi ja toimijoiden yhteistyön lisäämiseksi. Kuhunkin työpajaan kutsuttiin noin 20 musiikkialan ammattilaista eri sektoreilta, mukaan lukien artistit ja biisintekijät, levy-, kustannus- ja manageriyhtiöt ja muut musiikkialalla toimivat yritykset sekä musiikkialan järjestötoimijat.

Northern Connection -hankkeen ensiesitys Helsingin G Livelabissa.
Northern Connection -hankkeen ensiesityksessä Helsingin G Livelabissa esiintyi defunensemble. Kuva: Julius Töyrylä

Säveltäjäpalvelut

Helmikuussa toteutimme suomalaisille kuoromusiikin kustantajille suunnatun vientimatkan ACDA:n (American Choral Directors Association) konferenssi- ja messutapahtumaan Cincinnatiin. Ensi kertaa tapahtumaan tehdyn matkan tavoitteena oli löytää yhteistyökumppaneita ja vahvistaa jo olemassa olevia kontakteja kansainvälisillä kuoromusiikin markkinoilla. Suomen messuosastolla esillä olivat Music Finlandin nuotisto sekä suomalaiset kustantajat Sulasol ja Fennica Gehrman.

Vuoden 2023 alussa käynnistynyt Northern Connection -hanke yhdistää Pohjoismaat ja Skotlannin luomalla yhteyksiä nykymusiikin säveltäjien, yhtyeiden ja festivaalien välille. Hanke luo uuden yhteistyömallin ilman suurta ilmastokuormitusta ja massiivisia taloudellisia panostuksia.

Music Finlandin ideoiman ja käynnistämän hankkeen aloitusvuonna mukana olivat Suomi, Norja ja Skotlanti, joista kustakin oli mukana yksi nykymusiikkifestivaali, yksi ensemble ja yksi säveltäjä. Muut kumppanit pilottivaiheessa olivat Musica nova Helsinki ja defunensemble Suomesta, Norjasta Music Norway, Ultima festival ja Ensemble Temporum sekä Skotlannista Scottish Music Centre, Sound festival ja Red Note Ensemble. Hankkeeseen valitut säveltäjät olivat Lauri Supponen Suomesta, Lisa Robertson Skotlannista ja Tine Surel Lange Norjasta.

Vuoden 2023 aikana kuultiin kolme Northern Connection -hankkeen tilaamaa nykymusiikkiteoksen kantaesitystä yhteistyöfestivaaleilla. Hankkeen puitteissa järjestettiin myös paneelikeskusteluita, joiden teemoina olivat lähialueyhteistyö ja kestävä kiertuetoiminta.

Musica nova Helsinki -festivaalilla vieraili kutsumamme kansainvälinen delegaatio, johon kuuluivat taiteelliset johtajat Heloisa Amaral (Ultima Oslo Contemporary Music Festival, Norja), James Black (KLANG Copenhagen Avantgarde Music Festival, Tanska), John Harris (Red Note Ensemble, Skotlanti/Iso-Britannia) ja Graham McKenzie (Huddersfield Contemporary Music Festival, Iso-Britannia).

Kesällä Music Finland ja Huddersfield Contemporary Music Festival solmivat kolmivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka myötä suomalainen musiikki on festivaalin keskiössä vuosina 2024–2026. Teimme vuoden 2023 festivaalille vientimatkan yhdessä kuuden suomalaisen nykymusiikin ammattilaisen kanssa, jolloin valmisteltiin tulevaa yhteistyötä tapaamalla festivaalin johtoa ja muita kansainvälisiä ammattilaisia. Huddersfield Contemporary Music Festival on Iso-Britannian suurin uuden ja kokeellisen musiikin festivaali, ja se tunnetaan yhtenä Euroopan johtavista ja arvostetuimmista nykymusiikin tapahtumista.

.

Katso listaus hankkeistamme ja tapahtumistamme vuonna 2023
Top 20 Future Hitmakers -kurssilaisia.
Top 20 Future Hitmakers -kurssilla valmennettiin nuoria musiikintekijöitä. Kuva: Teosto

Valmennus

Kohdemarkkinoiden tuntemus, kontaktit ja liiketoimintaosaaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä kansainvälisellä kentällä toimiville musiikkialan ammattilaisille. Music Finland järjestää työpajoja ja muita tilaisuuksia, joissa käsitellään markkina-alueiden lisäksi alan eri sektorien sisältöjä.

Järjestimme vuoden 2023 aikana valmennusta kansainvälistymisen eri vaiheissa oleville toimijoille. Kansainvälistymisen ensiaskelista kerrottiin Musiikin Satamassa järjestetyissä Kansainvälistymisen ABC-tilaisuuksissa 25.5. ja 23.11. Tilaisuudet keräsivät yhteensä 27 kansainvälisestä urasta kiinnostunutta osallistujaa artisteista musiikintekijöihin ja taidemusiikin säveltäjiin.

Music Finlandin vientipäälliköt antoivat myös henkilökohtaista mentorointia kansainvälistyville artisteille, muusikoille, säveltäjille ja musiikintekijöille. Lisäksi järjestimme mentorointikertoja ulkomaisten asiantuntijoiden kanssa suomalaisille säveltäjille ja yritystoimijoille.

Eri genreille ja sektoreille räätälöityjä valmennuskokonaisuuksia, asiakastilaisuuksia ja työpajoja tehtiin kaikkiaan 12 kappaletta.

Jatkoimme nuorten musiikintekijöiden valmentamiseen keskittyvää Top-20 Future Hitmakers -ohjelmaa yhteistyössä Teoston, Suomen Musiikintekijät ry:n ja Musiikkikustantajien kanssa. Lisäksi osallistuimme 18 muun kansainvälisen musiikkivientiorganisaation kanssa Global Music Match -projektiin, jossa folkin ja maailmanmusiikin artistit jakoivat tietotaitoaan muun muassa promootioviestinnästä.

Music Finland järjesti taidemusiikkikentän toimijoille vuoden 2023 aikana kaksi valmennusta Musiikin Satamassa. Kevään valmennuksessa Werkligin Liisa Puolakka ja Anssi Kähärä kertoivat brändin rakentamisen perusteista strategisen sanallistamisen ja visuaalisuuden kautta. Valmennukseen osallistui 11 taidemusiikin ammattilaista, pääasiassa säveltäjiä. Syksyllä toteutettiin yhdessä Suomen Säveltäjät ry:n kanssa viestintävalmennus taidemusiikin säveltäjille. Valmennuksessa kouluttajina toimivat Johanna Järventaus ja Jaana Mattila ja siihen osallistui 11 taidemusiikin säveltäjää.

Kansanmusiikin puolella Music Finland tarjosi showcase- ja verkostoitumisaiheisen valmennuksen Kaustinen Folk Music Festivalin 2023 showcase-ohjelmaan valituille suomalaisartisteille (Hurja Halla, Pelkkä Poutanen ja Polenta). Valmennuksen veti Minna Huuskonen ja se koostui kaikille yhteisestä osuudesta ja yksilövalmennuksista. Toimme festivaalille myös yhden kansainvälisen vieraan.

Valmennusohjelma Maailmalle

Syksyllä 2023 käynnistyi uusi valmennusohjelma Maailmalle, joka on räätälöity kansainvälistyville elokuva- ja mediasäveltäjille. Elokuun lopussa alkaneessa puolivuotisessa ohjelmassa oli mukana seitsemän kansainvälisen urapolun alussa olevaa säveltäjää. 

Maailmalle-valmennusohjelmassa oli neljä valmennuspäivää kuukauden välein ja niissä perehdyttiin kansainvälistymisen kannalta relevantteihin sisältöihin keskustelujen, luentojen, työpajojen ja webinaarien muodossa. Lisäksi kukin osallistuja sai mentorointia kansainvälisillä markkinoilla toimivalta ammattilaiselta. 

Vientiyrityskiihdyttämö 

Music Finlandin vientiyrityskiihdyttämö on ohjelma innovatiivisia palveluja kehittäville musiikkialan toimijoille (levy-yhtiöt, kustantajat, manageritoimistot) sekä musiikkiteknologiaa kehittäville startup-yhtiöille, joiden tavoitteena on maailmanlaajuisen liiketoiminnan rakentaminen. Valmennusohjelma järjestettiin kolmannen kerran vuonna 2023.   

Ohjelma tarjoaa tietoa musiikkialan investoinneista ja antaa tukea rahoituksen hakemiseen sekä luo suoria kontakteja kansainvälisiin musiikkialan ammattilaisiin, musiikkialan innovaatioverkostoihin sekä sijoittajiin. Mukana olevat yritykset ovat saaneet suoria kontakteja heille relevantteihin kv-ammattilaisiin ja erityisesti rahoitusymmärryksen kasvattaminen on nostettu esiin yhtenä ohjelman tuloksista.

.

Katso lista valmennus- ja verkostoitumistilaisuuksistamme vuonna 2023
Katso kaikki vuoden 2023 tuensaajat tästä

Kansainväliset ammattilaisvieraat

Vuoden 2023 aikana toimme Suomeen kaikkiaan 42 kansainvälistä ammattilaisvierasta. Heitä nähtiin niin festivaaleilla (Musica nova Helsinki, Kaustinen Folk Music Festival, Tuska, Flow Festival) kuin Music x Media -ammattilaistapahtumassa. Ammattilaisvieraiden joukossa oli kansainvälisiä eri median parissa toimivia music supervisoreita (mm. Lisa Weller, Saksa; Asha Edwards, Saksa; Andy Ross, USA), levy-yhtiöiden edustajia (mm. Emmanuel De Buretel, Ranska; Laura Kelly, UK; Kwes Darko, UK; Amy Krawczyk, UK), festivaaliedustajia ja taiteellisia johtajia, agentteja, PR-alan ihmisiä sekä teknologiayritysten edustajia.

Kaija Saariaho
Vuonna 2023 menehtynyt säveltäjä Kaija Saariaho oli Music Finlandin nuotiston myydyimpien säveltäjien joukossa. Kuva: Christophe Abramowitz

Music Finlandin nuotisto

Vuonna 2023 Music Finlandin säveltäjäasiakkaat, kustantajat ja musiikin esittäjät kotimaassa ja ulkomailla käyttivät ahkerasti Music Finlandin Composers and Repertoire -sivustoa (Core), tilasivat Music Finlandin levityksessä olevia nuotteja sekä hyödynsivät nuotiston kopiointipalveluja. Core-sivustoa päivitettiin uusilla teostiedoilla, uutisilla ja linkeillä, ja verkkokaupassa järjestettiin edellisten vuosien tapaan nuottien myyntikampanjoita.

Music Finlandin taidemusiikki- ja nuotistotiimi järjesti taidemusiikin kustantajille ja Music Finlandin säveltäjäasiakkaille myös teemoitettuja tapaamisia. Nuotisto oli muun muassa näkyvästi esillä ACDA-kuoromusiikkikonferenssissa Cincinnatissa, jossa Music Finland esitteli yhdessä suomalaisten nuottikustantajien kanssa suomalaista musiikkia kansainväliselle kuoroväelle.

Vuoden aikana Music Finland aloitti laajan Core-sivuston kehittämishankkeen. Nykyinen käytössä oleva nuottien ja teosten hallintatietokanta perustuu vanhentuneeseen teknologiaan ja sen uusiminen tulisi aloittaa mahdollisimman pian. Hankkeen tavoitteena on säveltäjä- ja teostietokannan sisältämien nuottiaineistojen säilyvyyden varmistaminen, aineistojen parempi hyödyntäminen sekä saavutettavuuden parantaminen. Uudistamishanke käynnistyi syksyllä 2023 tarpeiden ja rakenteen kartoittamisella sekä teknisten tarjouspyyntöjen tekemisellä.

Music Finlandilla oli vuoden 2023 lopussa yhteensä 280 säveltäjäasiakasta, joista seitsemän oli hyväksytty asiakkaaksi kuluneen vuoden aikana. Core-tietokantaan lisättiin vuonna 2023 yhteensä 394 uutta teosta, joista lähes puolet (176) oli säveltäjäasiakkaiden Music Finlandin levitykseen lähettämiä sävellyksiä ja loput kustantajien nuotiston kokoelmiin toimittamia teostietoja ja näytepartituureja. Lisäksi säveltäjäsivustoa täydennettiin useilla kymmenillä linkeillä säveltäjistä kertoviin uutisiin ja artikkeleihin sekä heidän teostensa esitysten taltiointeihin.

Vuonna 2023 myytyjen nuottien määrä jäi hieman edeltävien vuosien keskitasosta. Music Finlandin nuotistosta myytiin 144 eri säveltäjän partituureja ja esitysmateriaaleja yhteensä 658 kappaletta. Digitaalisten (pdf) nuottien osuus myynnistä jatkoi vuosittaista kasvuaan ja ylsi nyt 47 prosenttiin nuottien kokonaismyynnistä. Myydyimmät säveltäjänimet olivat Jukka Linkola, Kaija Saariaho, Timothy Ferchen, Minna Leinonen, Jukka Tiensuu, Oskar Merikanto, Herman Rechberger ja Lotta Wennäkoski.

Orkesterimusiikin esitysmateriaaleja vuokrattiin yhteensä 26 eri esitykseen, mikä on noin 40 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Myynnistä 41 prosenttia suuntautui ulkomaille, mikä on pari prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisenä vuonna. Suomen ulkopuolelta tulleiden tilausten kasvu näkyy ennen kaikkea digitaalisten nuottien myynnissä. Eniten ulkomaan tilauksia tuli Yhdysvalloista, Saksasta, Japanista, Sveitsistä ja Ranskasta. Orkestereille ja kustantajille valmistettiin myös paljon partituureja ja esitysmateriaaleja heidän lähettämistään materiaaleista.

Vuonna 2023 kopiopalveluna tehtyjen tilausten määrä nousi 13 prosenttia edellisvuoden määrästä ja oli 94 prosenttia suurempi kuin vuonna 2021.

Ulkomaiden nuottimyynnit
Nuotiston avainluvut 2023

Music Finlandin  Musiikkialan kasvustrategia sekä sen alla toteutetut hankkeet South By Southwest ja Nashville Music Biz -vientimatka rahoitettiin Euroopan Unionin Next Generation EU -rahoituksella, jota kanavoidaan RRF (Recovery and Recilience Facility) -tuen kautta kansallisesti opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta.