Avainluvut ja kohokohdat

Sisällysluettelo

Music Finlandin vuoteen 2018 mahtui esimerkiksi uuden toiminnanjohtajan aloittaminen sekä iso määrä räätälöityjä vientimatkoja.

Avainlukuja 2018

Asiakaslukuja
Asiakasmäärät 2016–2018
Muita seurattavia avainlukuja
Asiakastyytyväisyys

Musiikkialan ja -viennin tuoreimpia avainlukuja 

Musiikkiviennin markkina-arvo 2015–2017 sektoreittain
Suomen musiikkiviennin kokonaisarvo 1999–2017
Suomalaisten tekijöiden ulkomailla julkaistut popkappaleet 2006–2017
Suomen musiikkialan arvon kehitys viime vuosina
Suomen musiikkialan arvo 2011–2017

Kohokohtia 2018

Kaisa Rönkkö (keskellä) Arctic Paradise World & Jazz Event -tapahtumassa. Kuva: Julius Töyrylä

Music Finlandin uudeksi toiminnanjohtajaksi nimettiin Kaisa Rönkkö

Toukokuussa 2018 Music  Finlandin toiminnanjohtajana aloitti Kaisa Rönkkö. Hän siirtyi Music Finlandin pestiinsä Suomen Kansallisoopperan ja -baletin orkesteripäällikön tehtävästä, missä hän on johtanut yli 130 hengen työyhteisöä vuodesta 2013. 

Rönkkö aloitti toiminnanjohtajan tehtävässään Music Finlandissa 7.5.2018. Yhdistyksen toiminnanjohtajana vuodesta 2012 asti työskennellyt Tuomo Tähtinen siirtyi uuteen tehtäväänsä Fullsteam Agency Oy:n toimitusjohtajaksi 5.3.2018. 

Nordic Music Trade Missionin biisileirin osallistujia. Suomesta leirille valikoitui laulaja-lauluntekijä Ida Paul.

Räätälöidyt vientimatkat

Music Finlandin vienninedistämishankkeissa korostuu juuri nyt se, että niiden tulee olla räätälöitävissä vastaamaan kunkin asiakkaan ja asiakasryhmän tarpeita. Vuonna 2018 teimmekin räätälöityjä vienti- ja verkostoitumismatkoja enemmän kuin minään aiempana toimintavuonnamme – kaikkiaan seitsemän kappaletta. Popissa ja rockissa järjestettiin indie-puolen toimijoille räätälöidyt vientimatkat Lontooseen ja New Yorkiin. Uusi avaus musiikkikustantajille oli vientimatka Etelä-Koreaan. Lisäksi tehtiin yhteisvientihankkeet Los Angelesiin pohjoismaisen Nomex-verkoston kanssa sekä Tokioon suomalais-virolaisen yhteistyöhankkeen osana. Taidemusiikin ammattilaiset verkostoituivat Oslon Ultima-nykymusiikkifestivaalilla.

Arctic Paradise World & Jazz Event vei kesäkuussa kansainvälisiä vieraita esimerkiksi idylliseen Suomenlinnaan. Kuva: Julius Töyrylä

Arctic Paradise World & Jazz Event 

Kansainvälisille markkinoille pääsemiseen tarvitaan kontakteja ulkomaisiin avainhenkilöihin, ja luottamuksellisten suhteiden luomisessa toimivat parhaiten pienimuotoiset verkostoitumistapahtumat. Tätä ajatusta toteutettiin, kun kesäkuussa 2018 järjestimme Arctic Paradise World & Jazz Eventin. Kutsuimme kolmipäiväiseen tapahtumaan parikymmentä merkittävää jazzin, kansanmusiikin ja maailmanmusiikin kansainvälistä avainhenkilöä levy-yhtiöiden edustajista agentteihin sekä elävän musiikin puolen vaikuttajiin. Tapahtuma koostui showcase-esiintymisistä ja verkostoitumistilaisuuksista, joissa kansainväliset vieraat loivat kontakteja kotimaisten avaintoimijoiden kanssa ja kuulivat 13 suomalaisartistin tai -bändin näytöskeikat. 

Metalliyhtye Mokoma esiintyi Tokiossa osana Finest Sounds Trade Mission -tapahtumaa. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Finest Sounds

Kolmivuotinen (2016–2019) Finest Sounds -hanke on yhteensä 45 suomalaisen ja virolaisen musiikkialan yrityksen yhteinen vientiponnistus Japanin markkinoille. Finest Soundsin varsinainen päävuosi oli 2018 ja sen myötä toteutettiin hankkeen kohokohta, Finest Sounds Trade Mission -tapahtuma Tokiossa. Vientimatkalle osallistui parikymmentä suomalaisia musiikkialan yritystä, joukossaan musiikintekijöitä ja showcase-esiintyjiä. EU:n rahoittama Finest Sounds -hanke jatkuu vielä vuonna 2019 ja sen koordinaattorina toimii Tampereen Ammattikorkeakoulu.

Biisintekijä Axel Ehnströmin ja amerikkalaisartisti Fletcherin kirjoitussessio vuoden 2018 Song Castlessa. Kuva: Julius Töyrylä

Song Castle

Vuodesta 2007 lähtien järjestetty Song Castle eli Biisilinna on yksi Pohjoismaiden tunnetuimmista co-write-leireistä. Leirillä kirjoitettuja kappaleita on sijoittunut listoille muun muassa Yhdysvalloissa, Etelä-Koreassa, Japanissa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa ja Australiassa. Song Castlen kautta rakennetulla verkostolla on ollut myös merkittävä rooli suomalaisten laulunkirjoittajien kansainvälistymisessä. Vuonna 2018 Järvenpään Kallio-Kuninkalassa järjestetyssä Song Castlessa oli korkeatasoinen valikoima kansainvälisiä kirjoittaja- ja artistinimiä, kuten AlunaGeorge-yhtyeestä tunnettu George Reid sekä amerikkalainen artistilupaus Fletcher.