Tutkimuksen uutisia 2/2018

Vuoden jälkimmäisessä Tutkimuksen uutisia -koosteessa on aiheina esimerkiksi Suomen musiikkialan talous ja vienti, yhdenvertaisuus musiikkialalla, musiikin kuluttamisen trendejä sekä muita poimintoja musiikkialan tutkimuksesta.

Suomen musiikkialan talous ja vienti jatkavat kasvua

Music Finland julkaisi syyskuun lopussa Suomen musiikkialan kokonaisarvon, Musiikkiviennin markkina-arvon sekä Popmusiikin teosvientitiedot vuodelle 2017. Musiikkiviennin markkina-arvo oli kasvanut edellisvuodesta lähes kolmanneksella erityisesti teknologiakentän vahvan kasvun johdosta ja oli nyt 58,9 miljoonaa euroa. Selkeää kasvua oli myös elävän musiikin viennissä. Suomen musiikkialan kokonaisarvo puolestaan kasvoi kokonaisuudessaan kahdella prosentilla ja oli 930,2 miljoonaa euroa.

Lue aiheesta lisää Music Finlandin uutisesta ja koko tutkimusraportista.

Yhdenvertaisuutta musiikkialalla pidetään itsestäänselvyytenä, mutta sen tiellä on haasteita

Lokakuun alussa Music Finland julkaisi tutkimuksen musiikkialan yhdenvertaisuuskäsityksistä. Tutkija Ilona Rimpilän toteuttama kyselytutkimus näytti sen, että tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus koetaan suomalaisella musiikkialalla tärkeiksi arvoiksi. Vahvasta luottamuksesta huolimatta yhdenvertaisuuden tiellä nähdään kuitenkin vielä monia esteitä ja ongelmia, joista keskeisimpiä ovat uskottavuusongelmat, väheksymisen kulttuuri sekä rakenteiden ja historian tuomat rasitteet. Erityisesti organisaatioiden johdolle ja luottamustehtävissä oleville suunnatussa kyselyssä nousi esille myös erilaisia toimenpide-ehdotuksia ja ideoita yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Lue aiheesta lisää Music Finlandin uutisesta ja koko raportista.

Musiikin kuuntelemisen ja kuluttajuuden trendejä vuonna 2018

Lokakuussa 2018 julkaistiin tutkimukset musiikin kuuntelusta Suomessa sekä maailmanlaajuisesti. Kari Tervosen (Dingle Oy) toteuttamassa, Teoston ja Musiikkituottajat IFPI Finlandin tilaamassa suomalaisessa kyselytutkimuksessa keskiössä oli tällä kertaa erityisesti se, miten kuuntelijat löytävät uusia artisteja. Kansainvälisen IFPIn (International Federation of the Phonographic Industry) Music Consumer Insight Report puolestaan kokosi yhteen musiikinkuuntelutietoja 18 eri maasta eri puolilta maailmaa. Tutkimukset kertovat musiikin kuuntelutapojen jatkuvasti meneillään olevasta murroksesta.

Lue lisää myös Music Finlandin sivuilta: ”Tutkimuksen näkökulma: Teknologinen kehitys tuo musiikinkulutuksen valtaa nuoremmille”.

Poimintoja

  • Muusikkojen liitto selvitti kesällä 2018 jäsenistönsä kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä musiikkialalla. Häirinnän kohteeksi oli joutunut yli kolmannes vastaajista, eniten naiset, nuoret ja freelancerit. Häirintään puuttumista kaivattiin, ja Muusikkojen liitto on nyt tekemässä toimintaohjetta seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi. Lue lisää Muusikkojen liiton sivuilta.
  • Teosto julkaisi elokuussa tuoreimmat keikkatilastonsa. Suomen suosituimmat keikkapaikat olivat kahden kärjessä olevan laivan, M/S Finlandian ja M/S Baltic Princessin jälkeen Tavastia, Musiikkitalo ja Tullikamarin Klubi. Lue lisää Teoston sivuilta ja tutustu keikkakarttaan.
  • Tilastokeskus on julkistanut lokakuussa uusia tietoja kulttuurin satelliittitilinpitoon, jolla kuvataan kulttuurin taloudellista merkitystä. Uusimmat tiedot koskevat vuotta 2016, jolloin kulttuurin osuus taloudesta oli hieman suurempi kuin edellisenä vuonna eli 3,0 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kasvu näkyi erityisesti toimialaryhmissä ”kirjojen kustantaminen ja kauppa”, ”äänitteet” sekä ”kulttuuritapahtumien järjestäminen”. Työllisyydessä kulttuurin osuus jatkaa kuitenkin laskua. Lue lisää Tilastokeskuksen sivuilta.
  • Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore on arvioinut kulttuurin rahoitusjärjestelmän uudistuksen valmistelutyötä. Tyytyväisimpiä työskentelyyn olivat museot, mutta vapaa kenttä ja uudet alat (tanssi ja sirkus) eivät olleet yhtä tyytyväisiä. Ulkopuolisena fasilitaattorina prosessissa oli mukana Sitra. Lue lisää Cuporen sivuilta.
  • Populaarimusiikin ja musiikkiteollisuuden tutkija David Hesmondhalgh on analysoinut musiikin digitalisoitumista ja erityisesti IT-toimialan roolia viimeaikaisessa kehityksessä yhdessä Leslie M. Meierin kanssa kirjoittamassaan artikkelissa ”What the digitalisation of music tells us about capitalism, culture and the power of the information technology sector” (Information, Communication & Society Volume 21, 2018 – Issue 11). Lue open access -artikkeli kustantajan sivuilla.

Tilaa Tutkimuksen uutiskirje

Tilaa kahdesti vuodessa julkaistava tutkimuksen uutiskirje sähköpostiisi täältä.