Musiikkivienti kasvoi jälleen vuonna 2023

Suomalainen musiikkivienti kasvoi vuonna 2023 ja oli nyt arvoltaan 138,8 miljoonaa euroa. Suhteessa eniten kasvoi elävän musiikin sektori, joka toi nyt Suomeen 12 prosenttia edellisvuotta enemmän. Myös popmusiikin teosviennissä nähtiin tasaista kasvua, kun ulkomailla julkaistujen suomalaiskappaleiden määrä oli vuonna 2023 uudessa ennätyslukemassa. Tiedot selviävät Music Finlandin uusimmista Musiikkiviennin arvo 2023- sekä Popmusiikin teosvienti 2023 -raporteista.

Musiikkiviennin kokonaisarvo nyt 138,8 miljoonaa euroa

Musiikkiviennin ydinalueista suurimmaksi nousi vuonna 2023 jälleen elävä musiikki, joka kärsi edellisinä vuosina pahasti pandemian vaikutuksista. Elävän musiikin vienti toi Suomeen nyt yhdeksän miljoonaa euroa. Sektori kasvoi selvästi, mutta kahdentoistakaan prosentin kasvu ei vielä palauttanut sitä pandemiaa edeltäneisiin lukemiin.

Musiikkiviennin ydinalueisiin luetaan elävän musiikin lisäksi äänitevienti, tekijänoikeustulot sekä musiikkialan muut vientitulot. Vuonna 2023 kasvusuunnassa oli myös äänitevienti (arvo 7,7 miljoonaa euroa), kun taas tekijänoikeustulot (7,5 miljoonaa euroa) ja musiikkialan muut vientitulot (1,6 miljoonaa euroa) tuottivat hiukan edellisvuotta vähemmän. Kaikkiaan ydinalueiden viennistä tuli Suomeen vuonna 2023 yhtensä 25,9 miljoonaa euroa.

Ydinalueiden lisäksi musiikkiviennin arvoon lasketaan mukaan myös esimerkiksi musiikkisovellukset ja musiikkiteknologia. Digitaalisten musiikkipalveluiden kasvun myötä myös näiden muiden musiikkiin liittyvien tavaroiden ja palveluiden viennin Suomeen tuottama tulo kasvoi entisestään 112,9 miljoonaan euroon. Kaikkiaan musiikkiviennin kokonaisarvo oli nyt siis 138,8 miljoonaa euroa.

"Suomi nähdään maailmalla varteenotettavana musiikkimaana, mistä osoituksena on mm. suomalaisten musiikintekijöiden kasvanut kansainvälinen kysyntä, ilmiöt kuten Käärijän menestys sekä taidemusiikin toimijoiden saamat merkittävät tunnustukset. Nyt on juuri oikea hetki panostaa musiikkivientiin entistä enemmän. Kansainvälinen kasvu on elinehto, jotta musiikkialamme voi kasvaa kotikentän rajojen tultua vastaan", Music Finlandin toiminnanjohtaja Mikko Manninen kertoo.

Biisiviennissä yhteistyötä eri mantereilla

Popmusiikin teosviennissä päästiin vuonna 2023 uuteen ennätyslukemaan, kun kansainvälisten artistien esittämiä suomalaistekijöiden kappaleita lisättiin tilastoon yhteensä 158. Yhteistyötä tehtiin niin Euroopassa, Aasiassa kuin Pohjois-Amerikassa monien menestyneiden artistien kanssa, ja esimerkiksi nigerialaisartisti Burna Boylle tehty City Boys noteerattiin USA:ssa myös Grammy-ehdokkuudella. City Boysin suomalaistekijöitä ovat Santeri Kauppinen (MD$) ja Robert Laukkanen (Ruuben).

Kaikkiaan vuonna 2023 julkaistuja kappaleita on ollut tekemässä 82 tekijää, joista kolmannes on nyt tilastossa mukana ensimmäistä kertaa. Biisiviennin tilastoa on tuotettu nyt jo noin kymmenen vuoden ajan, ja tiedossa on kappaleita vuodesta 2009 alkaen. Menestyskappaleita on kirjoitettu aiempina vuosina esimerkiksi Jason Derulolle, Tiëstolle, Karol G:lle, JP Cooperille, Twicelle ja Burna Boylle.

Musiikkiviennin ja teosviennin tilastoista

Musiikkiviennillä tarkoitetaan suomalaisten tai Suomesta käsin vakituisesti toimivien henkilöiden ja organisaatioiden harjoittamaa musiikkiin liittyvää toimintaa, joka on suunnattu Suomen rajojen ulkopuolelle tai joka tuottaa tuloja ulkomailta. Musiikkiviennin markkina-arvoon lasketaan tästä toiminnasta Suomeen tuloutuvan rahavirran määrä eli suomalaisten musiikkialan yritysten ja yksityishenkilöiden ulkomailta saamat tulot.

Popmusiikin teosviennin tilastossa listataan suomalaisten musiikintekijöiden kansainvälisesti julkaistut popkappaleet, joiden esittäjänä ovat ulkomaiset artistit. Vuodesta 2006 alkaen tiedossa on 1163 kriteerit täyttävää kappaletta, joita on ollut tekemässä 238 kansainvälisesti toimivaa musiikintekijää.

Lue myös: Musiikkiviennin luvut ja ilmiöt 2023