Oppia ja kontakteja Los Angelesista
Music Finlandin vientipäällikkö Katariina Sorsa työskentelee tänä keväänä kaksi kuukauden jaksoa Los Angelesissa. Lue Katariinan tulevasta reissusta sekä kokemuksista tähän mennessä!
Tänä keväänä toimin suomalaisten musiikinviejien ylimääräisenä käsiparina Los Angelesissa. Tehtäväni on esimerkiksi laajentaa heille hyödyllistä kontaktiverkostoa siellä. Yksi kuukausi Kalifornian-missiota on takana ja ainakin yksi vielä edessä. Mitä kuuluu jalkautumisprojektille?
Seuraava Los Angelesin jaksoni sijoittuu ajalle 11.4.–11.5. Suurimman palasen tuosta kuukaudesta vie Nordic Music Trade Mission -hankkeen sekä siihen liittyvän Nordic Sounds Songwriting Master Classin tuotannot. Nämä kaksi hanketta tapahtuu 24.4.–27.4. välisenä aikana.
Kontaktit ovat kallisarvoisia
Ensimmäisellä Los Angelesin matkallani tammi–helmikuussa kontaktiverkostooni kertyi lukuisia uusia ihmisiä, jotka voivat hyödyttää suomalaisia biisinkirjoittajia ja musiikkikustantajia. Lisäksi sain kutsuttua mielenkiintoisen ja kovatasoisen porukan paikallisia kustantajia, managereita, artisteja ja kirjoittajia tämän kevään Song Castleen. Tutustutin suomalaisia musiikintekijöitä ja heidän edustajiaan paikallisiin toimijoihin sekä autoin Los Angelesiin matkustavia biisinkirjoittajia hankkimaan kirjoitussessioita.
Pian alkavalla toisella Los Angelesin jaksollani prioriteetteihini kuuluu myös esimerkiksi musiikkipäälliköiden (music supervisor) sekä elokuvasäveltäjiä hyödyttävien kontaktien kartuttaminen. Lisäksi jatkan Los Angelesiin matkustavien musiikinviejien esittelemistä uusille hyödyllisille kontakteille. Tammikuussa kävin NAMM -konferenssissa ja tulevalla jaksolla aion katsastaa ASCAP ”I Create Music” Expo -messut sekä mahdollisesti myös MusExpo-tapahtuman.
Paikallaolo on välttämättömyys
Yhdysvalloissa olen kokenut samanlaisia tuntemuksia kuin varmasti moni kansainvälistymään lähtevä musiikinviejä – vaikkapa tuntemattomaan kaupunkiin muuttava biisinkirjoittaja tai bisneskontakteja ja mahdollisuuksia hakeva manageri – kokee. Olen oppinut, että vienti voi olla yksinäistä puurtamista. Tämän kokemuksen myötä todella arvostan jokaisen musiikinviejän työtä: he ovat ja tulevat jatkossakin olemaan pioneereja. Tästä syystä on ensiarvoisen tärkeää, että suomalaiset musiikinviejät jakavat pyyteettömästi oppejaan sekä tarjoavat apua ja tukea toisilleen.
Los Angelesin markkinoiden koko näyttäytyi uudessa valossa: samaan aikaan piirit ovat suhteellisen pienet, mutta jokaisessa eri piirissä renkaita on useampia. Yhdysvaltojen ja etenkin Los Angelesin musiikkialan työkulttuuri on vahvasti statuskeskeinen – suhteissa korostuu aina mahdollisuudet hyötyä toisesta osapuolesta. Jonkun musiikinviejän aikoinaan minulle kertoma oppi vahvistui: Los Angelesissa on tärkeää, että sinulla on asiallista tarjottavaa tai uutta tapaamista ei tule. Se on valtava ja melko sisäänpäin kääntynyt markkina, jossa läsnäoloa korostetaan jopa huvittavuuteen asti: ”Jos et ole täällä, et ole kukaan, eikä asiasi etene”.
Usko tuotteeseesi
Tällä kilpailulla kaukomarkkinalla korostuu musiikkiviejän asenne sekä usko omaan tuotteeseen tai tekemiseen. Todellisuus ja todennäköisyys on se, että moni ei onnistu, mutta uskoa pitää riittää. Ympäriltä täytyy saada myös rohkaisua ja kannustusta, jotta minkäänlaisia viennin menestystarinoita voi edes lähtökohtaisesti syntyä. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että Suomen musiikkialan rakenteita sekä musiikkiviennin perustuksia kehitetään ja vientiosaamista vahvistetaan.
Kerrothan minulle kaikista Yhdysvaltoihin ja etenkin Los Angelesiin suuntautuvista musiikkivientipyrkimyksistäsi sekä siitä, millaista apua sen toteuttamiseen tarvitsisit, oli musiikkigenresi tai toimintakenttäsi mikä hyvänsä!
Yhtälailla minä kuin muutkin musiikinviejät tarvitsemme uusia esittelyjä. Jos sinulla on sellaisia tuttuja musiikkialalla tai sen liepeillä Los Angelesissa, jotka saattaisivat olla hyviä kontakteja nyt tai tulevaisuudessa toisille musiikinviejille, kerrothan minulle. Tapaan heitä mielelläni!