Musiikkialan ahdinko jatkuu jo toista vuotta

Maaliskuussa tuli täyteen vuosi koronapandemian aiheuttamaa poikkeustilaa. Erityisesti elävän musiikin kenttää lamaannuttavat toimintarajoitukset jatkuvat edelleen, ja loppuvuoden tilanteesta riippuen musiikkialan tulonmenetykset saattavat nousta 170–250 miljoonaan euroon myös vuonna 2021.

Lue vuoden 2021 toinen musiikkialan tilannekuva kokonaisuudessaan täältä.

Vuonna 2020 Music Finland kokosi sarjan tilannekuvia, joissa hahmoteltiin musiikkialan taloudellista tilannetta koronarajoitusten keskellä. Viimeisen, viime tammikuussa julkaistun tilannekuvan mukaan tulonmenetykset vuonna 2020 olisivat nousseet yli 250 miljoonaan euroon. Lopullinen tilanne selviää, kun alan eri sektorien toimijoiden tilinpäätökset valmistuvat kevään ja kesän mittaan.

Vuoden 2021 osalta tilanne näyttää pitkälti vastaavalta. Vuoden ensimmäisen neljänneksen jälkeen eri sektorien tilannetta arvioitiin kahdessa eri skenaariossa: paremman mukaan elävän musiikin kenttä pääsisi avautumaan osittain jo kesällä, ja loppuvuodesta voitaisiin odottaa jo melko normaalia. Huonomman mukaan rajoituksia jouduttaisiin jatkamaan yli kesän, eikä elävä musiikki pääsisi kokonaan normalisoitumaan vuoden loppuunkaan mennessä.

Vaikka esimerkiksi äänitesektorille ei enää odoteta tulonmenetyksiä, huonomman skenaarion tilanne veisi lähelle vuoden 2020 arvioituja lukuja. Jos elävän musiikin kenttä kutenkin pääsee palautumaan, tilanne kohenisi selvästi.

Myös LiveFinin liikevaihtopohjaisen elävän musiikin yksityissektorin arvion mukaan huonommassa skenaariossa ollaan vuoden 2020 luvussa ja tulonmenetykset olisivat 360 miljoonaa euroa. Paremmassa tilanteessa ne jäisivät 270 miljoonaan.

Vuonna 2020 musiikkialan taloudellista tilannetta helpottivat hivenen lisääntyneet avustukset esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä alan säätiöiltä. Tällä hetkellä haussa on Taiteen edistämiskeskuksen kautta haettava tuki freelancer-toimijoille, mutta sen hakuaika on vielä menossa eikä musiikille jaettavaa summaa ole tiedossa. Tieto musiikkialan saamista tuista päivittyy tilannekuvaan myöhemmin.

Joka tapauksessa freelancer-toimijoiden tilanne on edelleen huolestuttavan heikko: myönnetyt tuet tai työttömyystuki ovat kompensoineet vain murto-osan tähänastisista tulonmenetyksistä, joiden nettomääräksi on pelkästään muusikoiden ja musiikin tekijöiden osalta arvioitu vuodelle 2020 jopa 85 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 tilanne jatkuisi huonommassa tilanteessa samanlaisena, noin 85 miljoonassa eurossa, ja paremmassakin tilanteessa tulonmenetyksiä esittävän ja luovan musiikkialan freelancereille on odotettavissa noin 58 miljoonaa.

Lue tarkemmin freelancereiden tilanteesta esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön kyselyn raportista musiikkialan osalta sekä koko kulttuurialalla.

Tutustu vuoden 2020 kokoavaan tilannekuvaan täällä.