Anna Oramo tuo Music Finlandille taidemusiikin tutkimusosaamista

Syksyn aikana Music Finlandilla on aloittanut määräaikaisena tutkimusassistenttina Anna Oramo, joka tekee töitä erityisesti taidemusiikin tutkimuksen parissa.

Määräaikainen tutkimusassistentti Anna Oramo aloitti Music Finlandilla syyskuussa varsinaisena toimeksiantonaan klassisen musiikin arvoverkkotutkimus. Tutkimus keskittyy selvittämään vapaan kentän ammattimaisten musiikkitoimijoiden – siis käytännössä freelance-muusikkojen ja vapaan kentän toimijoiden – verkostoihin.

”On tarpeen selvittää sitä ekosysteemiä missä muusikot toimivat: keitä ovat keskeiset yhteistyökumppanit, miten toiminta on rakentunut ja millaisia ovat kansainvälistymisen tavat. Esimerkiksi miten keikkoja saadaan ulkomailla?”

Selvitys on jatkoa Music Finlandin aiemmille arvoverkkotutkimuksille. Sen tekeminen nähtiin erityisen tarpeellisena, koska klassisen musiikin kenttä on toimintatavoiltaan hyvin erilainen kuin muissa musiikin genreissä. Selvityksen toivotaan voivan toimia myös apuna alan kehittämisessä ja kansainvälistymisen edistämisessä.

Anna Oramo on koulutukseltaan musiikin tohtori ja itsekin tehnyt yli 20 vuoden uran freelance-muusikkona muun muassa cembaloa soittaen.

”Työskentelen muusikkona kotimaan kentällä ja kansainvälisillä markkinoilla, mutta olen toiminut myös tutkijana, tehden toistaiseksi pääasiassa taiteellista tutkimusta. Olen silti erittäin kiinnostunut musiikkialan rakenteista sekä niiden kehittämisestä. Erityisen paljon minua kiinnostaa sanoittaa freelancer-muusikon työnkuvaa ja välittää tietoa siitä eteenpäin”, Oramo kertoo. 

Anna Oramolle on myönnetty TAIKE:n puolivuotinen taiteilija-apuraha alkaen vuoden 2021 alusta. Lisäksi hän on mukana Music Finlandin Lentoon-kansainvälistymisohjelmassa, joka on tänä vuonna suunnattu taidemusiikin piirissä toimiville muusikoille.