Markkinoiden ja oman ympyrän laajentamista – Lentoon-ohjelma valmentaa nyt kansainvälistyviä muusikoita

Nyt kolmatta kertaa pidettävä Music Finlandin Lentoon-kansainvälistymisohjelma käynnistyi elokuun lopulla. Valmennus on tarkoitettu klassista ja nykymusiikkia esittäville muusikoille ja se järjestetään yhteistyössä Muusikkojen liiton kanssa.

Aikaisemmin Lentoon-kansainvälistymisvalmennus on järjestetty vuosina 2013 ja 2017 nykymusiikin ammattilaisille, jolloin suurin osa osallistujista on ollut säveltäjiä. Nyt ohjelma on ensi kertaa räätälöity esiintyville taiteilijoille. Mukaan on valittu niin vapaalla kentällä toimivia kuin yhtyeissä ja orkestereissa soittavia muusikoita ja solisteja. Ohjelma tarjoaa valmiuksia kansainvälisen uran ja verkostojen rakentamiseen sekä kehittää osallistujien viestintä- ja vuorovaikutustaitoja. 

Ohjelmaan osallistuvien taiteilijoiden tavoitteet voivat olla esimerkiksi oman kansainvälistymissuunnitelman laatiminen, pääsy kansainvälisesti toimivan agentin edustukseen, tai kansainvälinen toiminta muilla tavoin.

”Kaikilla osallistujilla on omat kansainvälistymistavoitteensa, mutta valmennuksessa pyritään antamaan työkaluja siihen, miten niihin voisi päästä. Sisältöjä on räätälöity vastaamaan kunkin osallistujan tarpeita. Osallistujia kannustetaan myös jakamaan kokemuksia ja tietotaitoa keskenään, tavallaan toimimaan toinen toistensa mentoreina”, kertoo Music Finlandin kansainvälisen promootion ja viestinnän tiimijohtaja Heli Lampi.

Tämän vuoden osallistujiin kuuluva harmonikkataiteilija Janne Valkeajoki aloitti Lentoon-ohjelman innokkaalla mielellä.

”Olen miettinyt ja keskustellut kollegoiden kanssa kansainvälistymisestä paljon, joten odotin Lentoon-ohjelmalta ennen kaikkea uusia näkökulmia kansainvälistymiseen. Tiedän miten Suomessa hommat toimii, mutta miten kansainvälisillä areenoilla?”, Valkeajoki pohtii.

”Valmennus on vastannut täysin odotuksiani, olen kuullut monenlaisia näkemyksiä ja kokeneiden ammattilaisten ajatuksia. Uutta pontta kansainvälistymiseen on tullut kahdella eri kulmalla: yhtäältä konkreettisia asioita ja raakaa faktaa esimerkiksi tuista ja sopimuksista sekä toisaalta sitä tietynlaista mindsetiä, markkinoiden ja oman ympyrän laajentamista. Joista jälkimmäinen on ollut ehkä jopa tärkeämpi!”, hän jatkaa.

Osallistujien välinen tiedon ja kokemuksien jakaminen on ollut Valkeajoen mielestä onnistunutta.

”Mukana olevista kollegoista löytyy vanhoja tuttuja ja uusia tuttavuuksia, eri ikäisiä muusikoita eri tilanteissa urallaan. On ollut kiva kokea tätä kollegiaalisuutta, olla yhdessä tässä avoimin mielin. Siitä saa yhtä paljon vaikutteita kuin varsinaisista luennoistakin. Ja onneksi olemme voineet pitää tapaamiset ainakin toistaiseksi lähitapaamisina, koska keskustelut ovat lähteneet hyvin lentoon”, Valkeajoki kertoo.

Lentoon-ohjelmaan osallistuvat tänä vuonna nämä muusikot:

  • Niina  Keitel
  • Anna-Maaria Oramo
  • Lauri Porra
  • Aino Peltomaa
  • Jeni Packalen
  • Matias Häkkinen
  • Juulia Pölönen
  • Janne Valkeajoki
  • Linda Suolahti