Vientiartistijalostamo 2021

Toista kertaa käynnistyvä vientiartistijalostamo on mentorointi- ja valmennuskokonaisuus kansainvälistä uraa tekeville artistitulokkaille. Vientiartistijalostamo on osa Music Finlandin Fast Track -kasvuohjelmaa.

Jalostamon tavoitteena on auttaa osallistujiaan kehittymään artisteina ja lisätä heidän tietämystään ja osaamistaan kansainvälisellä musiikkimarkkinalla.

Vientiartistijalostamo toteutetaan yhteistyössä Muusikkojen liiton kanssa.

Hakuaika vientiartistijalostamoon on päättynyt.

Kenelle vientiartistijalostamo on tarkoitettu?

Vientiartistijalostamo on tarkoitettu kansainvälisen uransa alussa oleville artisteille ja yhtyeille. Mukaan voivat hakea artistit, joilla on jo yhteistyökumppaneita ja julkaisuja, mutta joiden kansainvälinen ura on vielä kehitysvaiheessa.

Hakijan tavoitteena tulee olla kansainvälinen ura. Jalostamo lisää osallistujan osaamista ja tietämystä kansainvälisestä musiikkialasta ja auttaa osallistujaa kehittymään artistina. Genrerajoituksia ei ole, mutta vientiartistijalostamon sisällöt painottuvat pop- ja rock-genreihin.

Ohjelmaan valitaan 6–8 artistia tai yhtyettä. Artistijalostamon valinnat tekee Music Finlandin hallituksen asettama valitsijatyöryhmä.

Mitä ohjelma sisältää?

Jalostamon ohjelma pitää sisällään valmennusta, käytännön työskentelyä (studiotyötä ja live-esiintymisen) sekä verkostojen kehittämistä. Jokainen mukaan valittu artisti saa henkilökohtaisen mentorin, jota tavataan jalostamon aikana. Lisäksi jokaiselle osallistujalle luodaan oma, räätälöity vientisuunnitelma. Mikäli valitulla artistilla on tiimi, määritellään jalostamon tavoitteet yhdessä tiimin kanssa. Kunkin artistin ja tiimin tarpeita pyritään edesauttamaan räätälöidysti.

Jalostamon lähivalmennuskerrat järjestetään noin kerran kuussa, alkaen huhtikuussa 2021 ja päättyen alkuvuonna 2022. Valmennukset ja käytännön työskentely tapahtuvat pääasiassa Helsingissä, kevään osalta todennäköisimmin etäyhteydellä online-ympäristössä.

Valmennuksissa käsitellään esimerkiksi seuraavia aiheita:

  • musiikkibisneksen perusteet
  • artistin tiimi
  • vientimarkkinat
  • lakiasiat ja sopimukset
  • A&R, tuotekehitys, tuotannon merkitys
  • brändinrakennus (tarinan rakentaminen, pitchaaminen)
  • mediasuhteet
  • sosiaalinen media


Miten valinnat tehdään?

Artistijalostamoon valitaan 6–8 artistia tai yhtyettä. Valinnat tekee Music Finlandin hallituksen asettama valitsijatyöryhmä, joka arvioi hakemuksen perusteella hankkeen merkitystä ja kansainvälistä potentiaalia. Hakemuksia verrataan myös toisiinsa.

Mikäli jalostamoon valittu artisti ottaa paikan vastaan, on ilmoittautuminen sitova.

Kevään ja kesän valmennuspäivien ajankohdat ja teemat

Valmennuspäivien kellonajat ja syksyn päivämäärät tarkentuvat myöhemmin kevään aikana.

Hae mukaan

Haku artistijalostamoon oli avoinna 12.4.2021 saakka. Haku on nyt päättynyt.