Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto myönnettiin Mikko Hassiselle

Suomalaisen jazzin arvostetuimmat tunnustukset jaettiin viime perjantaina 5. marraskuuta. Suomen Jazzliitto myönsi vuoden 2021 Yrjö-palkinnon rumpali-säveltäjä Mikko Hassiselle ja kunnioitti Andania-elämäntyöpalkinnolla laulaja-pedagogi Maija Hapuojaa. Ylen jakaman Varjo-Yrjö-tunnustuksen jazzkulttuurin edistämisestä vastaanotti manageri Pia Raitala.

Suomen Jazzliiton Yrjö-palkintoa on jaettu vuodesta 1967 kunakin vuonna ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle. Tänä vuonna palkinnon sai Mikko Hassinen.

Sibelius-Akatemiassa jazzmusiikkia, sävellystä ja musiikin teoriaa opiskellut lyömäsoitintaiteilija Mikko Hassinen aloitti uransa 90-luvulla. Viime vuosina Hassisen on luotsannut sähköistä Elektro GT -yhtyettään, jonka esikoislevy palkittiin vuonna 2015 Teosto-palkinnolla. Kokoonpano julkaisi tänä vuonna toisen levynsä Ruma. Vuosina 2017–2019 Hassinen on toiminut UMO Helsinki Jazz Orchestran taiteellisena johtajana. Lisäksi hän on ollut kysytty muusikko taidemusiikin ja klassisen musiikin piirissä. Viime viikolla Hassinen julkisti tuoreimman kokoonpanonsa nimeltä Future Food Factory.

Lisäksi Jazzliitto palkitsi Andania-palkinnolla pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä suomalaisen jazzin hyväksi laulaja ja laulunopettaja Maija Hapuojan. New Yorkissa opiskellut ja uransa aloittanut Hapuoja on levyttänyt useita menestyslevyjä ja konsertoinut ympäri maailmaa.

Ylen Jazzradio jakoi tapahtumassa lisäksi Varjo-Yrjö-palkinnon työstä jazzkulttuurin hyväksi. Tunnustuksen vastaanotti vuodesta 2004 asti jazzmuusikoiden managerina ja agenttina työskennellyt Pia Raitala, jonka perustama Raitala Music edustaa esimerkiksi trumpetisti Verneri Pohjolaa ja saksofonisti Linda Fredrikssonia. Raitala tekee myös alan valmennustyötä mentoroimalla muusikoita ja luennoimalla musiikin oppilaitoksissa.

Tunnustukset jaettiin Tampereella Tullikamarin Pakkahuoneella 5.11.2021. Tampere Jazz Happening -tapahtuman yhteydessä.

Tutustu Mikko Hassisen teoksiin Music Finlandin Composers & Repertoire -sivustolla.