Yhteispohjoismainen US Trade Mission oli uudenlainen verkostoitumismatka

Pohjoismaisten musiikkialan vientitoimistojen yhteenliittymä Nomex (Nordic Music Export Programme) järjesti huhtikuussa Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan ammattilaisille tutustumis- ja verkostoitumismatkan kahteen tärkeään musiikkikaupunkiin Yhdysvalloissa. Los Angelesiin ja Seattleen suunnattu matka oli pilottikokeilu uudenlaisesta verkostoitumismallista. Viikon mittaisen matkan ohjelma piti sisällään paneelikeskusteluita, yrityskäyntejä sekä verkostoitumista paikallisten toimijoiden kanssa.

 Reilun kahdenkymmenen pohjoismaalaisen ammattilaisen joukossa oli nyt ensi kerralla vain yksi suomalaisosallistuja, Riku Pääkkönen (Ranka Kustannus). Hän oli matkan antiin erittäin tyytyväinen.

”Odotukseni ylittyivät paremmin kuin olisin ikinä voinut toivoa. Sisältöä oli lähestytty täysin eri tavalla kuin perinteisillä messumatkoilla. Tämä oli paras juttu, jossa olen ollut vuosiin!”, Pääkkönen kehuu.

Seattlessa vierailukohteena oli muun muassa perinteikäs indie-levymerkki Sub Pop, jossa puhujana ja esittelijänä toimi sen perustaja Jonathan Poneman. Lisäksi sessioihin osallistui avainhenkilöitä esimerkiksi kahvilajätti Starbucksilta sekä räätälöityjä sisältöpalveluja brändeille tuottavasta Play Networkista.

Los Angelesissä kuunneltiin paneelikeskusteluja radion merkityksestä Yhdysvaltojen markkinoilla sekä kuultiin vaikutusvaltaisia musiikkipäälliköitä synkronointiin ja brändiyhteistyöhön keskittyvissä paneelikeskusteluissa. Lisäksi vierailtiin maineikkaalla KCRW-radioasemalla, William Morris -agentuurissa ja Kobalt Music -kustannustalossa sekä tavattiin muun muassa Island Recordsin A&R -työntekijä. 

”Yrityskäynnit avasivat portit paikkoihin, joihin ei muuten olisi mitään asiaa. Ja korkea-arvoisilla isännillä riitti käsittämättömän paljon aikaa delegaatiollemme. Kai niissä paikoissa arveltiin, että porukasta syntyy tulevaisuudessa hyviä kontakteja heillekin”, Pääkkönen toteaa. 


Adriana Morgenstern esitteli KCRW-radioaseman pohjoismaiselle delegaatiolle.

Kontaktien luominen oli myös Ranka Kustannukselle olennainen syy matkalle lähtöön.

”Kontakteja syntyi suuri määrä. Niiden arvo sitten näkyy tai on näkymättä vuosien varrella. Joukossa oli lähinnä kustantajia sekä mahdollisia synkronointikontakteja. Ja lisäksi paljon mukavia tuttuja.” 

Pääkkönen korostaa, että tällainen reissu lisää suurella varmuudella osallistujan tietämystä USA:n markkinoista. Hän kuitenkin suosittelee sitä hieman kokeneemmalle musiikinviejälle. 

”Pitää olla vähän kilometrejä takana, jotta tietää mistä puhutaan. Lisäksi hyvä olisi olla tietämystä mitä toisessa päässä haetaan. Ihan alkuvaiheen artisteille voi olla aika vaikea saada mitään tehtyä.”


Juontaja Jason Bentley esittelee KCRW-radioaseman studiotilaa Morning Becomes Eclectic -lähetyksensä aikana.


US Trade Mission -osallistujat tapasivat Los Angelesissa Island Recordsin A&R-työntekijän Jackie Winklerin.


Robyn Hitchcock esiintymässä seattlelaisen KEXP-radioaseman stuodiolive-lähetyksessä.