Showcase-iltaan huipentunut vientiartistijalostamo vahvisti kansainvälistymisen taitoja

Syyskuussa 2019 käynnistynyt, uraansa aloitteleville artistitulokkaille suunnattu Fast Track -vientiartistijalostamo päättyi artistiosallistujien showcase-konserttiin Tavastialla 6.10.2020. Vientiartistijalostamo on Music Finlandin vuonna 2019 käynnistämä palvelu, jonka tavoite on ollut auttaa osallistujiaan kehittymään kansainvälistä uraa luovina artisteina.

Vuoden mittaiseen vientiartistijalostamoon osallistuivat avoimen haun kautta valitut 10 artistia ja yhtyettä eri musiikkigenreistä, pääasiassa popin ja rockin parista: Awake Again, Bambi L, Color Dolor, Davia Akenami (kuvassa), feelswithcaps, New Fashioned, Planet Case, Teemu & the Deathblows, Verah M sekä VIRTA. Jokaisen osallistujan päämääränä on kansainvälinen musiikkiura, jonka käynnistelyyn vientiartistijalostamo on tarjonnut tärkeitä työkaluja.

Yhteistyöt avasivat näkymiä

Vuoden aikana osallistujat saivat mentorointia alan kotimaisilta ja kansainvälisiltä ammattilaisilta. Puheenaiheina ovat olleet yhteistyötiimin merkitys, laki- ja sopimusasiat, artistibrändi, eri vientimarkkina-alueet sekä mediasuhteiden ja sosiaalisen median parhaat käytännöt.

Luentomuotoisen ryhmävalmennuksen lisäksi palveluun on kuulunut henkilökohtaista mentorointia, ja samalla osallistujat ovat saaneet yksilöllistä ohjausta siihen, miten omiin tavoitteisiin ja kansainväliseen uraan pääsee kiinni. Mentoroinnista käynnistyneen yhteistyön myötä toiminnasta on tullut suunnitelmallisempaa:

”Saimme Ulyssus Hüppaufin mentoriksi yhtyeellemme vientiartistijalostamon kautta. Ulysses on opastanut yhtyettämme konkreettisilla ja maanläheisillä neuvoilla seuraavissa askelissamme ja herätellyt meitä pohtimaan yhtyeemme liiketoimintasuunnitelmaa ja tavoitteita kokonaisuudessaan”, kommentoi Awake Again -yhtyeen solisti ja basisti Matti Österman.

Mentoreina toimivat Ulysses Hüppauff (Odyssey Music), Angela Dorgan (First Music Contact), Lydia Kirschstein (Trinifold Management) ja Olli Tukiainen (Poets Of The Fall). Jokaisen osallistujan päämääränä on kansainvälinen musiikkiura, jonka käynnistelyyn vientiartistijalostamo mentoreineen on tarjonnut tärkeitä työkaluja.

Taidot ja itsevarmuus kasvoivat

Vuosi vientiartistijalostamossa on opettanut, ettei kansainvälisen uran rakentamiseen ole olemassa yksiselitteistä reseptiä. Sen sijaan omien käyätnnön suuntaviivojen hahmottuminen on osoittautunut tärkeäksi. Näkemys vahvistuu, kun monien erilaisten näkökulmien seasta oppii poimimaan itselle merkitykselliset ohjeet.

”Ei ole oikeata tai väärää tapaa. Mielipiteitä on niin monia, että lopulta pitää vain luottaa itseensä. Viiden vuoden suunnitelma on selkiyttänyt tarvittavia askelia omien tavoitteiden saavuttamiseksi”, Bambi L -artistinimellä esiintyvä Maiju Lindell kommentoi.

Samalla kun taidot ja verkostot kasvavat, muuttuu toiminta aiempaa ammattimaisemmaksi. Lisäksi tarvitaan itsevarmuutta ja paloa.

”Kansainvälinen ura on mun elämän missio. Jos en yrittäisi tätä nyt ihan täysillä, jäisi varmaan harmittamaan koko loppuelämäksi. Toivon, että saan tulevaisuudessa tehdä omaa juttuani täysillä hyvien tyyppien kanssa!” Lindell pohtii.

Prioriteetit vahvistuivat

Koronatilanteesta huolimatta Helsingin Tavastia-klubilla järjestetty päätöskonsertti tarjosi osallistujille mahdollisuuden päästä kehittämään esiintymistaitojaan tulevaisuutta varten. Konserttiyleisönä toimi ammattilaisraati, joka tarjosi suoriutumisesta myös palautetta.

Urakehityksen kannalta palaute onkin tärkeää. Vuosi vientiartistijalostamossa teki nimittäin selväksi sen, mikä on onnistuneen musiikkiuran perusta. Kaikkein päällimmäisimpänä huomiona vientiartistijalostamosta jäi käteen se, että kansainvälisen uran keskiössä on hyvä tuote:

”Vaikka keskittyisi markkinointiin ja someen ja muuhun, ei saa unohtaa ykkösprioriteettiaan. Kaikista tärkeintä on se, että tekee hyviä biisejä”, muistuttaa Lindell.

Samaa mieltä ovat Awake Againin jäsenet:

”Kansainvälistyminen lähtee liikkeelle hyvästä musiikista, hyvästä bändistä ja hyvästä livestä. Tämän jälkeen valloitetaan kotimaan markkinat ja kerätään hyvä tiimi ympärille. Kun on tiimi ja kotimaassa hyvä pohja lähdetään ponnistamaan ulkomaille.”

Fast Track -vientiartistijalostamoa rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Ohjelman sisältö toteutettiin osittain yhteistyössä Muusikkojen liiton kanssa.

Katso kuvagalleria vientiartistijalostamon showcase-illasta: