Valtakunnallinen musiikkivientipalkinto Fennica Gehrmanille

Music Finland jakoi seitsemännen musiikkivientipalkinnon taidemusiikin viennin edelläkävijälle Fennica Gehrmanille. Katso sivun alaosan upotuksesta video palkinnonjakotilaisuudesta!

Vuoden 2021 Valtakunnallinen musiikkivientipalkinto myönnettiin Fennica Gehrman Oy Ab:lle yhtiön pitkäjänteisestä ja uraauurtavasta musiikkikustannustyöstä sekä suomalaisen taidemusiikin ja säveltäjien kansainvälistämisestä. Palkinnon ojensi elinkeinoministeri Mika Lintilä tänään Helsingissä (kuvassa yhdessä Fennica Gehrmanin Henna Salmela).

Tänä vuonna seitsemättä kertaa jaettu valtakunnallinen musiikkivientipalkinto on tunnustus suomalaiselle musiikkialan yritykselle, joka on menestyksekkäästi kehittänyt ja kasvattanut kansainvälistä liiketoimintaansa sekä osoittanut edelläkävijyyttä suomalaisen musiikin kansainvälistämisessä. Vuosittaisella palkinnolla halutaan huomioida musiikkialan vientiyritysten tekemä tärkeä työ sekä samalla kertoa aktiivisista ja kasvavista alan yrityksistä. Music Finland on ideoinut palkinnon vuonna 2015 ja kokoaa vuosittaisen valitsijaraadin. Palkinnon saaja ikuistetaan Tavastia-klubin ulkoseinälle kiinnitetyllä palkintolaatalla Helsingin Urho Kekkosen kadulla.

Fennica Gehrman perustettiin ruotsalaisen Gehrmans Musikförlagin tytäryhtiöksi vuonna 2002, mutta sen juuret ulottuvat pitkälle suomalaisen musiikin historiaan. Vuonna 1897 K. G. Fazer perusti R. E. Westerlundin kanssa musiikkikaupan ja kustantamon, jonka kustannusluetteloon kuuluivat aikakauden tunnetuimmat säveltäjänimet: Jean Sibelius, Oskar Merikanto, Erkki Melartin ja Selim Palmgren. Seuraavalla vuosisadalla Edition Fazer jatkoi keskeisimpien suomalaisten taidemusiikin säveltäjien kuten Leevi Madetojan, Aarre Merikannon, Joonas Kokkosen ja Einojuhani Rautavaaran teosten kustantamista ja kasvoi sitä myötä alan suurimmaksi toimijaksi Suomessa. Vuonna 1993 Edition Fazerin katalogi myytiin kansainväliselle Warner Music Groupille, jolta Fennica Gehrman osti sen vuonna 2007.

Nykyään Fennica Gehrman on kansainvälinen taidemusiikkiin erikoistunut kustantamo, joka edustaa suomalaista musiikkia monipuolisesti kaikkialla maailmassa. Ulkomaan toimintojen osuus yhtiön liikevaihdosta on ollut viime vuosina noin 60 prosenttia ja se tekee kansainvälistä työtä monipuolisesti sekä eteenpäin katsovasti. Yhtiöllä on monia kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ja edustajia Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

Fennica Gehrmanin listoilla on useita kymmeniä nykysäveltäjiä kuten Mikko Heiniö, Kalevi Aho, Olli Kortekangas, Lotta Wennäkoski ja Matthew Whittall, joiden musiikkia esitetään säännöllisesti ja joiden teosten kansainväliseen näkyvyyteen kustantamo on panostanut. Yhtiön kustantamiin tuoreisiin menestyksiin kuuluu hiljattain Berliinissä kantaesitetty Iiro Rantalan ja Minna Lindgrenin Zaubermelodika-ooppera.

Taidemusiikin lisäksi Fennica Gehrmanilla on vahva maine myös pedagogisen musiikin ja opetusmateriaalin kustantajana. Sen kansainvälisesti tunnetuin tuote on Géza ja Csaba Szilvayn kehittämän Colourstrings-metodin opetusmateriaalit, joita käytetään eri soitinten opetuksessa eri puolilla maailmaa.

”Suomalainen klassinen musiikki on maailmalla kova sana, kovempi kuin ehkä tajuammekaan. Huomio kiinnittyy kuitenkin aina säveltäjiin ja esittäjiin, ja siksi onkin suuri ilo olla antamassa musiikkivientipalkintoa yhdelle täysin olennaiselle lenkille tässä ketjussa: Fennica Gehrmanille. Suomen johtava taidemusiikin kustantaja jatkaa Edition Fazerin kunniakasta perintöä, vaalii yli 12000 nimekkeen aarretta ja on joka päivä tinkimättömästi avittamassa uuden suomalaisen musiikin syntyä ja levittäytymistä muusikoiden nuottitelineille ja kuulijoiden korviin ympäri maailmaa”, luonnehtii palkintoraadin jäsen Mari Koppinen (Helsingin Sanomat).

Palkinnonsaajan valinneeseen raatiin kuuluivat Kimmo Aulake (OKM), Jukka Hätinen (Rumba), Laura Kamras (UM), Hanne Kautto (YLE), Mari Koppinen (Helsingin Sanomat), Tomi Korhonen (Business Finland), Sirpa Lahti (Maetka, Sibelius-Akatemia), Laura Liski (TEM) ja Tommi Tuomainen (Elements Music).

Katso video palkinnonjakotilaisuudesta: