UK:n keväässä tapahtuu

Klubeja, kiertueita ja kirjoituksia – Music Finlandin Ison-Britannian kärkihanke toivottaa vilkkaan ja musiikintäyteisen kevään tervetulleeksi. Maaliskuusta alkaen kärkihankkeen taivalta pääsee seuraamaan myös blogin kautta, kun UK-tiimi tarttuu kynään ja jakaa kokemuksiaan Lontoosta käsin.

Mistä tietää, että kevät on koittanut? Music Finlandin kärkihankkeen kohdalla merkit ovat selvät: työpisteen muutto Britteihin, työryhmän laajeneminen ja täyteen merkatut kalenterisivut. Helmikuussa UK-kärkihankkeen projektipäällikkö Riku Salomaa siirtyi puolen vuoden työkomennukselle Lontooseen. Tiimiin liittyi projektiassistentti Jenni Tuovinen, ja yhdessä he vastaavat intensiivikaudesta suomalaisen musiikin puolesta Briteissä. Tarkoituksena on jatkaa niitä toimenpiteitä, joita viime vuonna aloitettiin, sekä avata uusia mahdollisuuksia suomalaiselle musiikille Isossa-Britanniassa.

Showcase-illat mahdollistavat konkreettisia kohtaamisia suomalaisen musiikin ja brittiläisen musiikkikentän välillä. Jo viime vuonna hyvin alkuun päässeet klubi-illat jatkuvat täydellä vauhdilla tänä keväänä. Music Finlandin yhdessä Kaiku Studiosin ja Notting Hill Arts Clubin kanssa järjestämässä Echo Chamber -klubi-illassa esiintyy huhtikuussa Kiki Pau, sekä toinen suomalaisartisti joka vahvistuu myöhemmin. Osana klubin promootiota painetaan 7-tuuman vinyylisingle, joka jaetaan ilmaiseksi tapahtuman vieraille. Myös suurta huomiota saaneet pohjoismaiset Ja Ja Ja -illat tarjoavat näkyvän paikan suomalaiselle musiikille. Helmikuussa The Lexington -klubin lavalle astui Burning Hearts, ja maaliskuun 28. päivä vuorossa on Delay Trees. Uutena lisäyksenä klubi-kokonaisuuten on 4. huhtikuuta Islington Assembly Hallissa järjestettävä Feel the Spirit -ilta, jossa nähdään von Hertzen Brothers ja Barbe-Q-Barbies. Spinefarm Recordsin, Factory Musicin ja Music Finlandin yhteistapahtumasta on tarkoitus tulla jokavuotinen klubi, jossa esitellään suomalaista rockia Lontoon yleisölle.

Toinen tärkeä osa Music Finlandin kärkihanketta on ammattilaisvierailuohjelma, joka tänä vuonna on laajempi kuin koskaan. Arviolta 80 brittiläistä alan ammattilaista ja median edustajaa kutsutaan seuraaviin tapahtumiin vuoden aikana: Musica Nova, Tuska, Rock the Beach, Sommelo, Kuudes Aisti, Flow Festival, Musiikki & Media, Tampere Jazz Happening sekä Etnosoi!.   

Tähän, ja paljon muuhun, voi jatkossa tutustua tarkemmin Music Finlandin kärkihankkeen uudessa blogissa www.uk-blogi.com. Blogin tarkoituksena on raottaa sitä työtä, jota Music Finland paljolti tekee alan kulisseissa. Music Finland UK:n projektipäällikkö ja projektiassistentti jakavat päiväkirjamaisesti kuulumisia Lontoosta ja kertovat yleisemmin siitä, mitä Briteissä on meneillään ja millaista on työskennellä musiikin parissa Lontoon ydinkeskustassa.

Suuntana Iso-Britannia

Suomalaisen musiikin ystäville Briteissä on tarjolla hieno kattaus livemusiikkia lähikuukausina. FORK suuntaa Birminghamiin 21. maaliskuuta, josta heidän viikon mittainen mini-kiertue alkaa. Huhtikuun alussa puolestaan Johanna Juhola & Reaktori kiertää Englantia ja Walesia.  Muun muassa Kristiina Ilmosen ja Timo Väänäsen uusi kokoonpano Subsonic ensemble kiertää Iso-Britanniaa toukokuussa.

Jazz-puolella Verneri Pohjola Quartet ja Oddarang osallistuvat Gateshead International Jazz Festivalille 6. ja 7. huhtikuuta. Siellä he esiintyvät osana ”Jazz from the North” -kokonaisuutta, jossa tuodaan esille Pohjois-Britanniasta ja Pohjois-Euroopasta tulevaa jazzia. Myös Pekka Pylkkänen HI-FI Quintuplet kiertää Brittejä huhtikuussa ja esiintyy esimerkiksi Skotlannin Aberdeenissä 18. ja 19. huhtikuuta.

Rock- ja metal-rintamalla muun muassa Sonata Arctica esiintyy Nottinghamissa, Manchesterissa ja Birminghamissa huhtikuun 14. päivä alkaen. Lordin ”Beast or not to Beast” -kiertue poikkeaa Pohjois-Englannissa ja Skotlannissa toukokuun alussa, jolloin monsterirokkia on mahdollista nähdä livenä muun muassa Nottinghamin Rock Cityssä 11.5.

Lontoossakin tapahtuu – Insomnium esiintyy yhdessä portugalilaisen Moonspellin kanssa Camdenin Underworldissä tiistaina 23. huhtikuuta, ja vappupäivänä on mahdollista nauttia K-X-P:n tarjoamasta krautrockista Etelä-Lontoon Corsica Studiosissa.

Vientiohjelmien viimeinen hakukierros käynnissä

Viime vuoden tapaan, kärkihanke tukee suomalaisen musiikkialan kansainvälistymishankkeita kolmen Isoon-Britanniaan suuntautuvan vientiohjelman kautta. Vuoden 2013 Vientistrategiat-ohjelman kaikki tuensaajat on valittu, mutta Verkostot ja PR- sekä Live-vientiohjelmista on vielä mahdollista hakea tukea. Hakuaika päättyy 7.4, ja tarkat hakuohjeet löytyvät täältä: http://musicfinland.fi/fi/kansainvalistyminen/vienti-ja-edistamishankkeet/music-finland-uk-2012-2013

Vuoden 2013 tuensaajat ovat

Verkostot ja PR
Supertab Music Oy
Satellite Stories Oy/Satellite Stories
Eeti Nieminen tmi/Mopo
Johanna Juhola Music/Johanna Juhola Reaktori
T;mi Lefta/K-X-P
Annamaija Music Company ky/Oddarang
Helsingin Barokkiorkesterin yhdistys ry/HEBO
Fat Lady Oy/FORK
Solina Records/Sin Cos Tan & Sans Parade
PutkiMusic Productions/Pekka Pylkkänen Quintuplet
Tmi Sami Suova / Expo/Shine 2009
Kieku music management ay/Zebra and Snake & Siinai
Yume Records/Saara Aalto

Live
Fat Lady Oy/FORK
RedBerg Agency Oy/Terveet Kädet
Satellite Stories Oy/Satellite Stories
Valoa Pohjolaan ry/The Blaster Master
T:mi Lefta/K-X-P
Poplandia Music Oy/Barbe-Q-Barbies
Johanna Juhola Music/Johanna Juhola Reaktori
Mesakumm/Mesak
Annamaija Music Company ky/Oddarang, Verneri Pohjola
Helsingin lyhytaikaiskoti-ja työpaja Lyhty ry/Pertti Kurikan Nimipäivät
PutkiMusic Productions/Pekka Pylkkänen HI-FI Quintuplet
Scandal Recording Oy/For The Imperium

Vientistrategiat
Popularista/Phantom
T;mi Lefta/K-X-P
El Camino Helsinki/Husky Rescue
Flow Festival Oy
Jenkatehdas Oy/LiveMusicStage.com
Kieku Music Management Ay
LCMDF Music/LCMDF
Money Cash Flow Oy/Michael Monroe
Fullsteam Management Oy
Brothers Incorporated Oy/Von Hertzen Brothers

Music Finlandin vuosien 2012-2013 Isoon-Britanniaan suuntautuvaa kärkihanketta rahoittavat työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, ulkoasiainministeriö ja Musiikin edistämissäätiö MES.