Teosto-palkintoehdokkaina viisi teosta

Vuoden 2016 Teosto-palkinnon ehdokkaat on valittu. Ehdolla on viisi teosta tai teoskokonaisuutta. 

"Ehdolla oli monipuolisia teoksia, joita lähestyimme musiikkina, ilman genreajattelua”, toteaa ehdokasteokset valinneen esiraadin puheenjohtaja Pekka Kuusisto.

”Työskentelyn aikana meille raatilaisille muodostui selkeä käsitys suomalaisen musiikin hyvästä tilasta ja olemme iloisia, että Teosto-palkintoa ei jaeta myyntilukujen perusteella, vaan taiteellisista ansioista. Teosto-palkinto juhlii sitä tosiasiaa, että miljoona kärpästä voi olla väärässä”, Kuusisto jatkaa.

Teosto-palkinnon ehdokkaat

Pekko Käppi & K:H:H:L: Sanguis Meus, Mama!

Pekko Käpin, Nuutti Vapaavuoren ja Tommi Laineen sävellykset ja sanoitukset sekä Pekko Käppi & K:H:H:L-yhtyeen ja Jani Viitasen sovitukset levyllä Sanguis Meus, Mama!
Pekko Käppi astui K:H:H:L-yhtyeen kanssa marginaalista askeleen kohti massoja ja tuli samalla korostaneeksi ainutlaatuisuuttaan. Ensimmäisestä jouhikon äänestä ja laulunsäkeestä lähtien kuulija pääsee omalakiseen maailmaan, jossa arkaainen blues ja mytologia käyvät iholle.

Laura Moisio: Ikuinen valo

Laura Moision sävellykset, sanoitukset ja sovitukset sekä Jarno Takkumäen sävellys ja sovitukset levyllä Ikuinen valo
Laura Moision kakkoslevyllä vähemmän on paljon enemmän. Moisio asettelee jokaisen musiikkielementin niin tarkasti, että pelkistetty ilmaisu murtautuu väkisin soittolistoille, ja tummankirkkaat tarinat tulevat kerrotuiksi.

Paperi T: Malarian pelko

Henri Pulkkisen sanoitukset sekä Henri Pulkkisen, Niko Liinamaan, Miska Soinin, Roope Kinnusen, Kristo Laantin, Sandra Tervon ja Juuso Malinin sävellykset ja sovitukset Paperi T:n levyllä Malarian pelko. 
Paperi T tulee vaikuttamaan urbaanin rytmimusiikin saralla jatkossakin, mutta soolodebyytissä on pidäkkeetöntä erolevyn vimmaa, joka ei välttämättä toistu.

Verneri Pohjola: Bullhorn

Verneri Pohjolan sävellykset levyllä Bullhorn
Verneri Pohjola on perustanut musiikin keskelle itsenäisen alueen, jota suorituskeskeisen trumpetti-instrumentalismin normit eivät rasita. Uniikit ilmaisukeinonsa hän osaa sovittaa juuri oikeanlaisen ympäristöön.

Antti Auvinen: Autuus

Antti Auvisen sävellys ja Harry Salmenniemen libretto kamarioopperassa Autuus
Kun aiheena on väkivalta, häpeä ja hulluus, keinot valitaan sen mukaan. Auvinen ei armahda kuulijaa, mutta ilmaisu on seurattavaa, tehokasta ja sekä äänellisesti että kuvallisesti moni-ilmeistä. Vielä viikkoja kokemuksen jälkeen alitajunta toistelee Harry Salmenniemen tekstin kappaleita vielä viikkoja kokemuksen jälkeenkin.

Palkinnon saajan valitsee ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen raati, johon kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, Nelonen Median radioiden johtaja Sami Tenkanen ja viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Mikko Hassinen. Päätös julkistetaan torstaina 11.4. Musiikkitalolla pidettävässä tilaisuudessa.

Teosto-palkinto on jaettu vuodesta 2003 lähtien. Jos palkinnon saa yksi teos, palkintosumma on 40 000 euroa. Jos palkinto jaetaan useamman teoksen kesken, palkintosumma on enintään 25 000 euroa. Vuonna 2015 palkinnon sai Mikko Hassinen teoksistaan levyllä Elektro GT.