Teosto-palkinto myönnettiin Color Dolorille ja Sebastian Hillille

Arvostetut Teosto-palkinnot on jälleen jaettu. Tänä vuonna palkinto myönnetään Color Dolor -yhtyeen albumille "Love" sekä säveltäjä Sebastian Hillin teokselle "Snap Music". Onnittelut voittajille!

Vuoden 2019 Teosto-palkinnon saivat Stina Koistisen ja Nicolas ’Leissi’ Rehnin sävellykset, sanoitukset ja sovitukset levyllä Love sekä Sebastian Hillin sävellys Snap Music. Kun palkinnon saa kaksi teosta, kummankin palkintosumma on 20 000 euroa. 16. kerran jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. 

Esiraadin asettamien ehdokkaiden joukosta voittajat valitsi tuomaristo, johon kuuluivat viime vuonna palkittujen teosten tekijät Astrid Swan (tuomariston pj) ja Joona Toivanen sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet: professori Tuija Hakkila-Helasvuo (Taideyliopiston Sibelius Akatemia) ja musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari (Nelonen Median radiot). 

”Keskenään hyvin erilaisten ja erimuotoisten ehdokasteosten kuunteleminen ja arviointi oli sekä kiinnostavaa että antoisaa. Perusteellisen kuunteluprosessin jälkeen olimme yksimielisiä siitä, että haluamme palkita juuri nämä kaksi teosta. Mielestämme voittajateoksissa oli myös paljon samaa niiden muodon erilaisuudesta huolimatta: kummatkin ovat kollaasimaisia tunnelmaltaan ja toteutukseltaan ja kumpikin teos kommentoi omalla tavallaan kiihkeätempoista aikaa, jota nyt eletään”, toteaa tuomaristo yhteisesti. 

Tuomariston luonnehdinnat palkituista teoksista olivat:

Love

”Vahvoista sävellyksistä ja niihin saumattomasti sisäänrakennetusta tuotannosta muodostuva herkkä kudelma, joka on täynnä värikkäitä yksityiskohtia. Hitaasti sisälleen päästävä teoskokonaisuus on löytänyt sen, mitä musiikki parhaimmillaan on.”

Snap Music

”Ammattitaitoinen ja vahva sävellys on dramaturgisesti elävä ja voimallisuudessaan raju. Paikoitellen jopa hiphopia ja free jazzia lähentelevä teos leikittelee humoristisesti kliseillä ja kääntää ne voitokseen. Jokainen nuotti on perusteltu.”

Kaikkiaan tänä vuonna oli Teosto-plakinnon voittajaksi ehdolla seitsemän teosta tai teoskokonaisuutta: Solju-yhtyeen levy Odda Áigodat, Litku Klemetin levy Taika tapahtuu, Tuomas Palosen levy Tuomas Palonen, Alex Feemanin kuoroteos Under the Arching Heavens: A Requiem sekä Laineen Kasperin levy Vihapuheita ja rakkauslauluja.

 Lue Sebastian Hillin haastattelu sivuiltamme sekä kolumni FMQ-lehdestä.

Kuuntele!

Color Dolor: Love

(Soliti, 2018)
Kuuntele!

Sebastian Hilli: Snap Music

(Kantaesitys 6.12.2018, Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti, Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu)