Suomessa syntyy viileää jenkkisoundia
Song Castle eli suomalaisittain Biisilinna on yksi Pohjoismaiden tunnetuimmista biisinkirjoitusleireistä. Music Finlandin järjestämän Leirin tuloksia on vuosien saatossa kuultu ympäri maailman: viimeisimpänä esimerkiksi yhdysvaltalaisten Phoebe Ryanin ja Hannah Jane Lewisin sekä norjalais-dj Matoman julkaisuilla.
Song Castlea on järjestetty vuodesta 2007 asti – tällä kertaa marraskuisessa Järvenpäässä Kallio-Kuninkalan kartanossa. Leirillä suomalaiset eturivin musiikintekijät työskentelevät yhdessä eri puolilta maailmaa saapuneiden kollegojensa kanssa.
Biisilinna on leiri, jonne suomalaiskirjoittajat toivovat pääsevänsä
Song Castleen osallistuu vuosittain artisteja ja musiikintekijöitä ympäri maailmaa Music Finlandin kutsumana. Tänä vuonna osallistujia saapui Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Itävallasta ja Ruotsista. Lisäksi leirille valikoituu joukko suomalaisia musiikintekijöitä, joilla on jo kokemusta kirjoittamisesta kansainvälisille markkinoille. Monelle kansainvälistä uraa luovalle suomalaiselle se on erityisen tärkeä leiri.
”Olen tehnyt musiikkia ja leirejä ympäri maailmaa, ja vaikka leirit ovatkin aina aika samanlaisia, Song Castle on ollut se leiri, jolle pääsyä olen odottanut. Tuntuu ihan ihmeellistä seistä samassa huoneessa näiden ihmisten kanssa, kun tietää minkälaisia biisejä he ovat saaneet isoille artisteille läpi”, leirille ensi kertaa osallistunut Neea Jokinen kertoo.
Jokisen lisäksi leirille osallistuivat tänä vuonna Suomesta Eetu Kalavainen, Kalle Lindroth, Ellinoora, Sini Yasemin, Jaron & Istala, Iivari Suosalo, Antti Hynninen, Axel Ehnström, Olli-Pekka Vuorinen, Joonas Angeria, Tomi Saario, Oskari Ruohonen, Rafael Elivuo, Hannes Andersson, Antti ´RZY´Riihimäki ja Aleksi Kaunisvesi. Suomalaistekijät hakevat leiriltä paitsi jalansijaa kansainvälisille markkinoille, myös inspiraatiota ja uutta oppia omaan tekemiseen.
”Leirien jälkeen tuntuu aina siltä, että on kehittynyt ja voi tarkastella omaa artistiprojektiaan uudesta näkökulmasta. Nämä palvelevat toisiaan: kun tekee toista, saa energiaa toiseen”, summaa Suomessa artistiuraa ja samalla musiikkia sekä länsimaisille musiikkimarkkinoille että Aasiaan tekevä Eetu Kalavainen.
”On kiva ruokkia luovuutta tekemällä jotain ihan muuta välillä. Erilaisten ihmisten tapaaminen eri puolilta maailmaa avaa uusia ulottuvuuksia omaan kirjoittamiseen”, kolmatta kertaa Biisilinnaan osallistunut Kalle Lindroth jatkaa.
Suomalaisessa musiikissa kuuluu ’coolius’
Suomalaisten tekijöiden taso on kansainvälisessä vertailussa kova, mikä on tehnyt vaikutuksen esimerkiksi Yhdysvaltain Los Angelesista Song Castleen saapuneeseen biisintekijä Sollyyn eli Sarah Solovayhin.
”Tämä on ensimmäinen vierailuni Suomessa enkä tiennyt ennen leirille tuloa paljonkaan Suomesta tai suomalaisesta musiikista. Musiikin taso on leirillä huima. Olen varma, että tekemillämme biiseillä on täysi mahdollisuus päätyä eteenpäin artisteille”, summaa Solly, jolla on vyönsä alla muun muassa tuore Galantis-single.
”Monilla suomalaisilla on tietynlainen jenkkisoundi, mikä on vähän yllättävääkin. Kun suomalaisia vertaa esimerkiksi Iso-Britanniasta ponnistaviin kirjoittajiin, soundi on erilainen”, kertoo puolestaan Jokinen.
Iso-Britanniasta saapunut artistivieras Grace Davies toivoisikin suomalaista kädenjälkeä omille tuleville kappaleilleen:
”Suomipopissa on Skandi-elementtejä, joita meillä ei Briteissä ole. Se on coolimpaa, jollain tavalla erilaista ja parempaakin. Briteissä tehdään hyvää singer-songwriter-musiikkia, täällä taas on tosi paljon hyviä tuottajia ja hienoja melodioita, joita toivoisin päätyvän omille julkaisuilleni.”
Uusien kontaktien myötä maailmalle
Kappaleiden päätyminen artisteille ei kuitenkaan ole tekijöiden ainoa tavoite. Song Castlen avulla rakennetulla verkostolla on kautta aikain ollut tärkeä rooli suomalaisten laulunkirjoittajien kansainvälistymisessä.
”Tietenkin on mahtavaa, jos leirillä syntyy hyvä biisi, mutta yhtä tärkeää on se, että löytää yhteyden jonkun sellaisen uuden tyypin kanssa, jolla on hyvät yhteydet ulkomaille niin että syntyy mahdollisuus tehdä lisää töitä yhdessä”, kertoo Jokinen.
Leirin ensisijaisena pyrkimyksenä onkin edistää suomalaistekijöiden kansainvälistä uraa ja kannustaa siihen. Samalla tavoitteena on tehdä suomalaista osaamista tutuksi kansainvälisten tekijöiden silmissä – ja vahvistaa suomalaisen musiikin brändiä.
Leiri kokosi tänä vuonna yhteen 27 kirjoittajaa, tuottajaa ja artistia Suomesta, Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Itävallasta. Lisäksi leirillä vieraili kymmenen levy-yhtiön edustajaa ja kustantajaa Suomesta, Yhdysvalloista ja Saksasta. Leirillä syntyi yhteensä 33 uutta popkappaletta.