Suomalainen musiikkivienti kasvaa Saksassa

Suomalainen musiikkivienti on kasvussa saksankielisessä Euroopassa. Music Finlandin juuri päättynyt kärkihanke osoittaa, että hyvin kohdistetuilla investoinneilla saadaan aikaan monitasoista vaikuttavuutta.

Vuosina 2015–2016 toteutettu Aus Finnland oli mittavin suomalaisen musiikin kansainvälistymishanke tähän mennessä. Sen vaikutuspiirissä oli koko suomalainen musiikkiala. Hankkeen aikana vientiyritysten liikevaihto kasvoi huomattavasti ja suomalainen musiikki näkyi ja kuului saksankielisessä Euroopassa (Saksa, Sveitsi ja Itävalta) niin radioissa kuin keikkapaikoilla.

“On harvinaista, että musiikkiviennissä tuloksia syntyy näinkin nopeasti, sillä verkostojen luominen, oikeiden kumppanien löytyminen ja projektin osuva ajoittaminen vievät usein vuosia. Aus Finnland toteutettiin alan toimijoiden ehdoilla ja heidän omia vientistrategioitaan tukien. Moni hankkeen aikana luotu kontakti ja tehty avaus kantaa tuloksia vielä usean vuoden ajan”, kertoo Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen.

Tulot kohdealueelta kaksinkertaistuivat

Aus Finnland -kärkihankkeeseen osallistuneiden suomalaisten musiikkialan yritysten vientitulot saksankielisestä Euroopasta kasvoivat hankkeen aikana yli kaksinkertaisiksi. Samoin esimerkiksi Saksan radioissa soitettujen suomalaiskappaleiden määrä lähes kaksinkertaistui ja tekijänoikeuskorvaukset kohdealueelta kasvoivat vuositasolla yli 30 prosenttia. Suomalainen elävä musiikki tavoitti saksankielisessä Euroopassa vuosittain yli miljoona kuulijaa ja sen tekijöistä saatiin lukea Saksan mediassa hankkeen aikana yli 21 000 kertaa. Kaikkiaan tulokset osoittavat, että kohdennetulla rahoituksella ja alan tarpeisiin räätälöidyillä palveluilla saavutetaan tavoiteltuja vaikutuksia.

ALMA löysi maailmalle Saksan kautta

Yksi näkyvimmistä Aus Finnlandin vetoavulla toteutuneista menestystarinoista on pop-artisti Alma, joka otti ensikontaktinsa Saksan musiikkialaan Music Finlandin järjestämällä biisileirillä Helsingissä keväällä 2015. Tämän myötä Alma solmi kustannus- ja levytyssopimukset Saksaan ja kaksi vuotta myöhemmin hänen kappaleitaan on kuunneltu suoratoistopalveluissa yli 60 miljoonaa kertaa. Almaa edustava PME Records sai hankkeen kautta tukea myös markkinointiin ja showcase-esiintymisiin saksankielisessä Euroopassa. Muita Aus Finnlandin avulla Saksan markkinoille ponnistaneita onnistumisia olivat esimerkiksi Niila, View, Jaakko Laitinen & Väärä raha sekä saksalaisille menestysnimille hittejä kirjoittanut Axel Ehnström.

Aus Finnlandin kokonaisvolyymi oli 1,4 miljoonaa euroa, josta julkisen rahoituksen osuus oli 780 000 euroa. Hankkeeseen osallistui kaikkiaan 198 toimijaa, joista yrityksiä oli 132. Sen rahoittajina toimivat työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, ulkoasianministeriö, hankkeeseen osallistuneet toimijat sekä Musiikin edistämissäätiö. Yhteistyötä tehtiin Suomen Saksan-instituutin sekä Saksan, Itävallan ja Sveitsin suurlähetystöjen sekä useiden projektikohtaisten kumppanien kanssa.

Lue koko hankeraportti PDF-muodossa täältä.