SCOPE Festival yhdistää Suomen ja Saksan musiikkiosaamista Berliinissä

Marraskuun 17.–20. järjestettävä SCOPE Festival kokoaa yhteen suomalaista ja saksalaista musiikkiosaamista Berliinissä. Scopesta ovat vastuussa berliiniläinen XJAZZ -festivaali ja Helsingissä toimiva We Jazz -tapahtuma.

Festivaali leviää ympäri Berliiniä paikkoihin kuten Watergate, Fluxbau, Coba Bar, Prince Charles ja Kreuzbergin Ölberg-kirkko. Suomi näkyy tapahtuman ohjelmassa tänä vuonna laajasti. 

Scopen esiintyjälistalla on Suomesta mukana Jimi Tenor & KabuKabu, Berlin X Helsinki Ensemble (feat. Timo Lassy & STUDNITZKY), Buba Wii Aa, Terzic / Kalima / GRIMAL, Jaakko Eino Kalevi, Noah Kin, Mirel Wagner, Jukka Perko Avara, Markus Pesonen, Kari Ikonen Trio ja Linear John. Musiikin lisäksi nautitaan suomalaisista juomista ja ruuista sekä paneelikeskusteluista artistien kanssa.

Lue lisätietoa festivaalista sen kotisivuilta.

Scopea tukevat Suomen Saksan-instituutti, Music Finland ja Suomen suurlähetystö, Berliini.

Pitkäkestoista artistivaihtoa 

Suomen Saksan-instituutin kulttuurivastaavan Essi Kaliman mukaan XJazz ja We Jazz olivat luontevia yhteistyökumppaneita tapahtumaan.

“Scope käynnistyi aloitteestamme tuoda suomalaista musiikkia esille Saksassa uudella twistillä ja yhteistyössä kiinnostavien, keskenään saman henkisten tapahtumien kanssa. Berliiniläinen XJazz ja helsinkiläinen We Jazz olivat tässä mielessä luonteva valinta. Tärkeä osa genrerajat ylittävää ohjelmakokonaisuutta on myös paikallisten ja suomalaisten muusikoiden yhteiset kokoonpanot.”

XJazz-tapahtuman toimitusjohtaja Florian Burger on samaa mieltä.

“Scope on alusta, jolla voimme kokeilla uusia asioita, tuoda yhteen artisteja joilla on erilaiset taustat ja keskittyä johonkin tiettyyn aiheeseen heidän kanssaan. Tällä kertaa haluamme antaa kävijöillemme näkymän suomalaiseen musiikkiin, aina jazzista hiphopiin ja klassiseen.”

We Jazzin taiteellinen johtaja Matti Nives on katsoo tapahtuman ohjelmiston olevan erittäin onnistunut.

”Scope lähti XJazzin ajatuksesta ja oli hienoa päästä yhteistyöhön heidän kanssaan, sillä koen, että toimintafilosofiamme on melko saman henkinen. Scope-festareille olemme halunneet myös muuta musiikkia kuin jazzia ja olen ainakin itse todella tyytyväinen kokonaisuuteen.”

Tapahtuman keskeinen ajatus on tuoda yhteen esiintyjiä kummastakin maasta.

“Sen sijaan, että vain toisimme yhtyeitä Helsingistä Berliiniin esiintymään, halusimme aloittaa projektin kummankin kaupungin muusikkojen kanssa. Ajatuksena on, että meillä olisi uusi yhtye, joka soittaa paljon keikkoja, ei ainoastaan kerran tai pari. Haluamme, että tästä tulee pitkäkestoinen hanke ja että pystymme pitämään muusikkovaihdon näiden kahden maan ja kaupungin välillä elossa”, Florian Burger valottaa.

Tuleeko jatkossa siis lisää esiintymisiä?

“Kyllä, tuloillaan on lisää keikkoja, niin Saksassa kuin muissakin maissa. Haluamme myös vakiinnuttaa festivaalin sekä tehdä tulevan vuoden aikana muita yhteistyöprojekteja saksalaisten ja suomalaisten muusikkojen kanssa.”

XJazz ja We Jazz valikoituivat yhteistyökumppaneiksi luonnollisten siteiden kautta.

“Olemme tunteneet toisemme aika pitkään ja olen käynyt We Jazzissa. Meidän festivaaleillamme on yhteneväiset ajatukset jazzista ja siksi heidän kanssaan on hauska tehdä yhteistyötä”, Burger kertoo.

Nives yhtyy kuoroon:

”Olen käynyt jokaisella XJazz-festivaalilla ja pitänyt tapahtumasta kovasti. Kaksi erilaista kaupunkia tarjoavat aika erilaiset lähtökohdat tapahtumille, mutta tuntuu siltä, että kummallakin taholla on vahva pyrkimys uudistaa jazzmusiikin esittämistä. Pidän XJazzin tyypeistä ja heidän kanssaan on hauska ideoida jazzfestivaalin konseptuaalista lähitulevaisuutta.”

Jokaiselle jotakin

Mitä Scope-festivaalin taustavaikuttajat odottavat eniten tapahtumalta?

”XJazz ja We Jazz -duon kuratoima ohjelmisto lupaa hyvää ja aion koluta joka ikisen keikan läpi. Erityisesti odotan Timo Lassyn ja Sebastian Studnitzkyn luotsaaman Berlin X Helsinki Ensemblen ensiesitystä festivaalin avajaiskonsertissa 17.11. Kokoonpanoa voi kuulla myös We Jazz -festivaalilla 4. joulukuuta Kansallisteatterissa.”

Florian Burgerin kohokohtiin puolestaan kuuluvat Mirel Wagner ja Buba Wii Aa.

“Odotan paljon upean laulaja-laulunkirjoittaja Mirel Wagnerin keikkaa samoin kuin nuorta urkukolmikkoa Buba Wii Aata, jotka soittivat hienon keikan tämän vuoden XJazz-festivaalilla.”

Matti Nives sanoo, että vähintään yhtä tärkeää kuin musiikki on hänelle festivaalin tunnelma.

”Hienoja hetkiä mukavien ihmisten kanssa ja erittäin tietenkin hyvää musiikkia. Toivon, että festivaali yllättää sekä yleisön että meidät järjestäjät. Berliini on itselleni rakas kaupunki, jonne on aina hauska palata.”