Poikakuoro Cantores Minores sai musiikin valtionpalkinnon

Tämän vuoden musiikin valtionpalkinnon sai Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores.

Palkinnon jakoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen (sd) tänään tiistaina Helsingissä. Palkinnon rahallinen arvo on 15 000 euroa. Palkinto myönnetään veikkausvoittovaroista.

Valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta edustamansa taiteenalan hyväksi.

Palkintoperusteissa vuonna 1952 perustetun Cantores Minoresin poikakuorotoimintaa pidetään ainutlaatuisena ja sen merkitystä poikien lauluharrastuksen virikkeiden antajana arvaamattoman suurena.  Kuorossa on laulanut yli kuuden vuosikymmenen aikana yli 3 000 poikaa ja nuorta miestä, joista moni on löytänyt itselleen ammatin musiikin parista. 

Kuoro järjestää eri kokoonpanoilla vuosittain yli 100 konserttia, joista vähintään yksi on ulkomaille suuntautuva konserttikiertue. Kansainvälistä tunnustusta saanut kuoro on laulanut monissa maailmankuuluissa pyhätöissä, kuten Lontoon Westminster Abbeyssa, Pariisin Notre-Damessa ja Washingtonin National Cathedralissa. 

Kuoron toiminta, nykyisenä johtajanaan Hannu Norjanen, pohjautuu vahvasti musiikin historiallisten teosten lisäksi uuden ja kokeellisen kuoromusiikin esittämiseen. Leimaa antava on kautta linjan ollut korkea musiikillinen laatu sekä ohjelmistovalinnoissa että konserttitoiminnassa.

Näyttämötaiteen valtionpalkinnon saa tänä vuonna näytelmäkirjailijayhteisö Teksti ja tanssitaiteen Mirja-Liisa Herhi.