Pohjoiset tulet hehkuvat WOMEX-avajaisissa lokakuussa – esiintyjinä Vildá, Pekko Käppi, Pauanne ja Suistamon Sähkö

WOMEX World Music Expon tämän vuoden isäntämaan Suomen musiikkikulttuuri ja kansanmusiikkikenttämme eturivin osaaminen kuuluvat konsertissa monipuolisesti. Keskiviikkona 23. lokakuuta Tampere-talon suuressa konserttisalissa järjestettävän Arctic Fire – Pohjoiset tulet -avajaiskonsertin esiintyjiksi on valittu Pauanne, Pekko Käppi, Suistamon Sähkö ja Vildá.

Arctic Fire – Pohjoiset tulet -avajaiskonsertin esiintyjät esittelevät suomalaisen kansanmusiikin kaikessa moninaisuudessaan. Alkuvuodesta esikoislevynsä julkaisseen Pauanne-kolmikon musiikissa yhdistyy moderni folk sekä yli satavuotiaat arkistonauhat, joissa soivat pohjoisen parantajien loitsut ja karjalaiset karjankutsut. Soolona esiintyvä Pekko Käppi tunnetaan puolestaan perinnesoittimen jouhikon uudistajana, rock-sävyisillä ja hypnoottisilla soundeillaan uusia yleisöjä valloittaneen K:H:H:L-yhtyeen karismaattisena nokkamiehenä sekä monipuolisena musiikintutkijana, säveltäjänä ja tuottajana.
 
Niin ikään tänä keväänä julkaisi debyyttilevynsä uuden polven lupausten muodostama Vildá-duo: joikaaja, lyömäsoittaja sekä vangitsevan kokonaisvaltainen esiintyjä Hildá Länsman ja kansainvälisissä kilpailuissa useaan otteeseen loistanut harmonikkavirtuoosi Viivi Maria Saarenkylä, joiden musiikki on verevä sekoitus saamelaista joiku- ja loitsuperinnettä, monesta suunnasta vaikutteita tuovia rytmejä sekä improvisaatiota. Neljäs esiintyjä on ”arktiseksi etnoteknoksi” itseään luonnehtiva energiapommi, Euroopan huippufestivaaleja ahkerasti kiertänyt neljän kokeneen esiintyjän kombo Suistamon Sähkö, joka hakee inspiraationsa niin Karjalan kylistä, hiphopista, kansanrunoudesta, arkistomateriaalista kuin lelusoittimista.

Suomi näkyy monella WOMEX-lavalla

Konsertin taiteellisina suunnittelijoina ja ohjaaja-koreografeina toimivat Compañía Kaari & Roni Martin -kokoonpanosta tunnetut Kaari ja Roni Martin. Avajaiskonsertti esitetään suorana televisiolähetyksenä Yle Teemalla. Avajaisten tuotannosta vastaa Music Finland, ja Ylen lisäksi yhteistyökumppanina on Visit Finland.
 
Avajaiskonsertin lisäksi pohjoista musiikkiosaamista nähdään WOMEX:in alueellisella showcase-lavalla, jossa kuullaan tänä vuonna Suomen lisäksi muun muassa ruotsalaisia, norjalaisia ja virolaisia huippuesiintyjiä. Myös kovasti kilpaillussa Official Showcase -ohjelmassa nähdään suomalaisväriä: Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala on valittu tähän kaikkien maanosien kiinnostavinta musiikkia esittelevään kokonaisuuteen. Showcase-konserttisarjan lopulliset esiintyjälistaukset sekä aikataulut julkistetaan loppukesällä.
 

WOMEX tuo maailmanmusiikin silmäätekevät Tampereelle

Nyt jo 25. kertaa järjestettävä kansan- ja maailmanmusiikin ammattilaistapahtuma ja showcase-festivaali WOMEX World Music Expo järjestetään Tampereella 23.–27. lokakuuta.

WOMEX on yksi tärkeimmistä kansainvälisistä musiikkialan konferensseista, johon saapuu vuosittain lähes 3000 ammattilaista yli 90:stä maasta. Tapahtuman ytimessä on showcase-festivaali, jonka aikana seitsemälle lavalle nousee kymmenittäin kansainvälisiä huippuesiintyjiä soittamaan näytöskeikkoja. Messutapahtumassa päivien aikana kohtaavat maailmanmusiikin myyjät ja ostajat, minkä lisäksi tarjolla on konferenssiohjelmaa, dj-iltoja sekä musiikkielokuvia. Avajaiskonsertin lisäksi Yle televisioi, radioi ja tallentaa useita WOMEX-konsertteja, jotka vahvistetaan myöhemmin.
 
WOMEX World Music Expon suomalainen pääjärjestäjä on Rockadillo Production Oy, ja strategisena kumppanina on Music Finland. Keskeisimpänä tapahtumapaikkana toimii hiljattain laajennusosansa avannut Tampere-talo, jonne asettuvat niin messujen näytteilleasettajat kuin juhlava avajaiskonsertti ja useat showcase-konsertit.