Paperi T ja Antti Auvinen saivat Teosto-palkinnon

Vuoden 2016 Teosto-palkinnot myönnettiin Antti Auvisen kamarioopperalle Autuus sekä Paperi T:n albumille Malarian pelko.

Palkinnot jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen eilen 14.4. Helsingin Musiikkitalossa.

Palkinnonsaajista päätti kolmihenkinen tuomaristo esiraadin valitsemien viiden teoksen ja teoskokonaisuuden joukosta. Tuomariston puheenjohtajana toimi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja jäseninä Nelonen Median radioiden johtaja Sami Tenkanen sekä viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Mikko Hassinen.

”Voittajiksi valikoituneet teokset edustavat ensisilmäyksellä musiikkikentän ääripäitä. Tarkempi kuuntelu kuitenkin paljastaa teosten pohjavireen samanhenkisyyden, vaikka ne on toteutettu aivan erilaisilla työkaluilla”, tuomariston puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen totesi.

Tuomaristo luonnehti palkittuja teoksia seuraavasti:

Antti Auvinen ja Harry Salmenniemi: Autuus
"Vaatii kuulijaltaan antautumista, mutta kuuntelukokemuksen puhdistavuus palkitsee. Mestarillinen sävellys ja sitä saumattomasti tukevat tekstinkappaleet tuovat synkkyyden alta esiin värejä ja vivahteita."

Paperi T (Henri Pulkkinen, Niko Liinamaa, Miska Soini, Roope Kinnunen, Kristo Laanti, Sandra Tervonen ja Juuso Malin): Malarian pelko
"Pienieleisyydessään ravistelevaa ja genrestään virkistävästi poikkeavaa. Helppouden illuusion takaa kuuluu valtava työmäärä ja poikkeuksellinen lahjakkuus."

Musiikkialan ammattilaisista koostunut esiraati oli valinnut tänä vuonna palkintoehdokkaiksi voittajien lisäksi myös Pekko Käppi & K:H:H:L:n albumin Sanguis Meus, Mama!, Laura Moision albumin Ikuinen valo ja Verneri Pohjolan albumin Bullhorn.

Vuodesta 2003 asti jaettu, kaikkiaan 40 000 euron suuruinen Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry perusti tunnustuspalkinnon vuonna 2003 edistääkseen kotimaista luovaa säveltaidetta. Teosto-palkinnolla musiikintekijät ja -kustantajat nostavat esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia. Tänä vuonna tunnustuspalkinto jaettiin 13. kerran. Palkinto jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle, ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa.

Palkintoehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat tänä vuonna säveltäjä Pekka Kuusisto (esiraadin pj), päätoimittaja Mikko Meriläinen, toimittaja Kare Eskola, musiikintekijä Vilma Timonen, toimittaja Susanna Vainiola, toimittaja Tove Djupsjöbacka ja toimittaja Jaani Länsiö.