Nykymusiikin säveltäjien kansainvälistymisvalmennus Lentoon nousi taas siivilleen

Music Finland järjestää syksyllä 2022 kiitetyn Lentoon-valmennuksen nykymusiikin säveltäjille. Valmennus on tarkoitettu kansainvälisen uransa alkuvaiheessa oleville säveltäjille. Mukaan valittiin kahdeksan osallistujaa.

Lentoon-kokonaisuuteen kuuluu neljä yhden päivän mittaista valmennusta. Valmennuspäivät järjestetään kerran kuukaudessa. Jokaisella osallistujalla on mahdollisuus saada myös henkilökohtaista mentorointia yhden ohjelman kansainvälisen mentorin kanssa. Mentoreina toimivat mm. kapellimestari André de Ridder, Aleksandra Markovic (Donemus Publishing), Shane Burmania (Muziekgebouw) sekä Peter Meanwell (Borealis Festival).

Valmennuspäivien teemat

  • Viestintä, vuorovaikutus ja oman osaamisen markkinointi
  • Neuvottelutaidot ja sopiminen
  • Säveltäjän kansainvälinen toimintaympäristö ja verkostot
  • Säveltäjän identiteetti, muuttuva työnkuva ja uudet jakelukanavat

Valmennuksen ensimmäisessä työpajassa pitchattiin omaa osaamista

Lentoon-kansainvälistymisvalmennus käynnistyi vuorovaikutustyöpajan merkeissä. Osallistujat perehtyivät siihen, miten omaa erityisosaamista voi parhaiten tuoda esiin vahvasti kilpaillulla taidemusiikkikentällä.

Performatiivista nykymusiikkia säveltävä Tytti Arola on yksi valmennuksen osallistujista. Arolalla on jo verkostoja Pohjoismaissa, mutta hän toivoo löytävänsä kontakteja myös kauempaa. Valmennuksen myötä Arola haluaisi saada myös lisää rohkeutta ottaa yhteyttä mahdollisiin työkontakteihin. Yhteyden ottamisen ei tarvitsisi tuntua nololta eikä tyrkyttämiseltä.

Säveltäminen on usein hyvin itsenäisesti tehtävää työtä. Arolan mielestä valmennuksessa käyty kollegiaalinen keskustelu on ollut arvokasta. Hän koki konkreettiset pitchausharjoitukset ja niistä saadun palautteen hyödyllisiksi.

“Ilman omia, valmiita kontakteja säveltäjän on vaikea tietää, minne ottaa yhteyttä”, Arola pohtii. ”Olen kiinnostunut tutkimaan sävellyksissäni performatiivisuutta, johon moni yhtye Suomessa ei keskity. Haluan etsiä työmahdollisuuksia ja inspiraatiota myös ulkomailta. Koen, että kansainvälinen ura on seuraava askel siihen, että voisin fokusoida tekemistäni siihen spesifiin suuntaan, joka tuntuu tällä hetkellä oikealta.”


Valmennukseen valitut osallistujat: