Nykymusiikin hanke Northern Connection käynnistyy kantaesityksellä maaliskuussa

Uusi pohjoisen alueen nykymusiikin toimijoita yhdistävä hanke Northern Connection käynnistyy maaliskuussa ensimmäisen kantaesityksen muodossa. Ainutlaatuisen pilottihankkeen tavoitteena on edistää uusien teosten syntymistä ja mahdollistaa niille useampia esityksiä yhteistyömaissa.

Nyt käynnistyvä Northern Connection yhdistää Pohjoismaat ja Skotlannin luomalla ja vahvistamalla yhteyksiä nykymusiikin säveltäjien, yhtyeiden ja festivaalien välille. Hankkeen ensi vaiheessa mukana ovat Suomi, Norja ja Skotlanti, joista kustakin on mukana yksi nykymusiikkifestivaali, yksi ensemble ja yksi säveltäjä. Kutakin maata edustavalta säveltäjältä tilataan yksi uusi teos jonka kantaesittää paikallinen ensemble valikoidulla yhteistyöfestivaalilla kuluvan vuoden aikana.

Hankkeen kumppanit ovat pilottivaiheessa Suomesta Music Finland, Musica nova Helsinki ja defunensemble (kuvassa), Norjasta Music Norway, Ultima festival ja Ensemble Temporum sekä Skotlannista Scottish Music Centre, Sound festival ja Red Note Ensemble. Hankkeen käynnistäjä ja vetäjä on Music Finland.

Hankkeeseen valitut säveltäjät ovat Lauri Supponen Suomesta, Lisa Robertson Skotlannista ja Tine Surel Lange Norjasta. Ensimmäisessa konsertissa suomalaisyhtye defunensemble ensiesittää Lisa Robertsonin uuden teoksen Musica nova Helsinki -festivaalin konsertissa Helsingin G-Livelabissa 1.3.

"'Am Fàsach' teoksen kirjoittaminen defunensemblelle on ollut todella jännittävä prosessi. Oli hyvin inspiroivaa oppia muusikoista ja heidän aiemmista konserteistaan. Odotankin jo innolla työskentelyä heidän kanssaan, kun harjoittelemme ennen maaliskuun 1. päivän kantaesitystä, joka on myös ensimmäinen kerta kun musiikkiani esitetään Suomessa. Tuskin maltan odottaa, että kuulen upean defunensemblen herättävän musiikin henkiin", kertoo Lisa Robertson.

Hankkeen toinen esitys kuullaan Norjassa Ultima-festivaalilla syyskuun 23. päivänä, kun Ensemble Temporum kantaesittää Lauri Supposen tilausteoksen. Kolmannessa esityksessä Red Note Ensemble esittää Tine Surel Langen teoksen SOUND Scotland -festivaalilla lokakuussa.

Kestävyys ja ekologisuus Northern Connectionin ytimessä

Northern Connection on suunniteltu luomaan mahdollisuuksia nykymusiikin säveltäjille, esittäjille ja tapahtumille ilman suurta ilmastokuormitusta ja massiivisia taloudellisia panostuksia. Tilausteosten instrumentointi on tarkoituksella pieni ja soveltuu kaikille kolmelle Northern Connectioniin osallistuvalle ensemblelle, jolloin jokainen niistä voi sisällyttää ohjelmistoonsa kaikki kolme uutta teosta ilman suuria soittimia tai laajaa kokoonpanoa.

Kaikki Northern Connectionin yhteistyökumppanit ovat sitoutuneet matkustamaan mahdollisimman pienellä hiilidioksidipäästöllä. Yhtyeille ja säveltäjille luodaan mahdollisuuksia useampiin esityksiin sekä pidempiin työskentelyjaksoihin ja residensseihin yhteistyömaissa oleskelunsa aikana. Projektin suunnittelu sekä verkostoituminen Northern Connectionin kumppanien välillä hoidetaan verkkotapaamisissa.

Tulevina vuosina Northern Connection -verkostoon on tarkoituksena saada mukaan myös Tanska, Ruotsi ja Islanti.

Hanketta varten on avattu omat verkkosivut osoitteessa northernconnection.net