Musiikin valtionpalkinto myönnettiin säveltäjä Kalevi Aholle

Taiteen edistämiskeskus myönsi tänään vuoden 2016 esittävien taiteiden, elokuvan sekä kirjallisuuden valtionpalkinnot. Musiikin valtionpalkinnon sai säveltäjä Kalevi Aho.

Musiikin valtionpalkinnon perustelu

Kalevi Aho on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia säveltäjiä. Varhain alkanut sinfonikon ura on pysynyt elinvoimaisena, mistä todisteena on vuosina 2013–2014 syntynyt 16. sinfonia mezzosopraanolle, jousille ja lyöjille. Kalevi Aho on sinfonioissaan onnistuneesti integroinut etäisempienkin kulttuurien aineksia niin soitinvalikoimansa kuin sävelkielensä suhteen. 

Rinnakkain sinfoniasarjan kanssa Kalevi Aho on kirjoittanut runsaasti soolokonserttoja eri soittimelle, myös harvinaisemmille. Teosten kansainväliset tilaajat ovat samalla taanneet laajan menestyskaaren maailmalla. Viisi oopperaa ja runsas kamarimusiikkituotanto täydentävät tuotteliasta ja tasokasta säveltäjäkuvaa. Kalevi Ahon pitkä yhteistyö Lahti Sinfonian ja ruotsalaisen BIS-levy-yhtiön kanssa on laajasti levittänyt hänen tuotantoaan ja aikaansaanut palkintoja. 

Musiikin valtionpalkinnon myöntää valtion musiikkitoimikunta. 

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi valtionpalkinnot 29. marraskuuta Helsingissä. Kukin veikkausvoittovaroista myönnettävä valtionpalkinto on suuruudeltaan 13 500 euroa.

Elokuvataiteen valtionpalkinnon saivat ohjaaja Juho Kuosmanen, tuottaja Jussi Rantamäki ja kuvaaja J-P Passi elokuvasta Hymyilevä mies ja tanssitaiteen valtionpalkinnon tanssitaiteilija Carl Knif

Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.