Musiikin “Nobel” Kaija Saariaholle

Musiikin “Nobel” Kaija Saariaholle. Tätä ilmaisua on käytetty palkinnosta, jonka Ruotsin kuningas ojensi yhdelle menestyneimmistä nykysäveltäjistämme. Ilmaisu on osuva. Nobel-palkintoa kun jaetaan kulttuurin aloilta vain kirjallisuudelle, on Polar Music Prize kuin tehty täyttämään tätä aukkoa. Palkinnon perustaja Stig Andersson yrittikin aikoinaan saada musiikin Nobel-palkintojen kategoriaksi. Vastaus oli kielteinen ja Andersson perusti Polar Music Prizen.

Palkinto on myönnetty vuodesta 1992 lähtien yhteensä 44 artistille, esiintyjälle ja säveltäjälle. Joukossa taidemusiikin suuria nimiä, kuten Witold Lutoslawski, Karlheinz Stockhausen ja erittäin arvostettu, Kimmo Pohjosen kanssa yhteistyötä tehnyt , kvartetti Kronos Quartet sekä pop-maailman tähtiä Paul McCartneystä Patti Smithiin. Useita kansainvälisiä palkintoja saaneelle Saariaholle ja hänen uralleen palkinnolla on siis suurtakin merkitystä.

“Viime vuonna palkitun Kronos Quartetin David Harrington lähetti Saariaholle palkintogaalaan video-onnittelun, jossa hän kertoi, ettei osaisi keksiä Saariahoa osuvampaa palkittavaa nykysäveltäjää. Saariaho on toiminut inspiraation lähteenä lukemattomalle määrälle musiikin ystäviä sekä säveltäjiä”, kertoo gaalassa paikalla ollut Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen.

Palkinnon luonteessakin on jotain mielenkiintoista. Se ikään kuin yhdistää kaksi eri maailmaa, tai ainakin kaksi hyvin erilaisista musiikillisista lähtökohdista ammentavaa ihmistä. Saariahon kanssa tänä vuonna palkinnon kuninkaan käsistä kävi noutamassa myös senegalilainen muusikko ja poliitikko Youssou N’Dour.

“Polar Music Prize rikkoo musiikillisia rajoja ja on siten varsin osuvasti ajassa kiinni. Eilinen palkintogaala osoitti, kuinka erilaisista lähtökohdista huolimatta Youssu 'N Dourin ja Kaija Saariahon maailmat tuntuivat olevan lähempänä toisiaan kuin ennakkoon olisi voinut olettaa.”

Onnittelut vielä kerran Saariaholle sekä Youssou N’Dourille. Polar Music Prize on arvokas tunnustus arvokkaasta työstä musiikin maailmassa.