Vuoden 2013 musiikin valtionpalkinto myönnettiin Meidän festivaalille

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki jakoi tiistaina Helsingissä musiikin, näyttämötaiteen ja tanssitaiteen valtionpalkinnot. Vuoden 2013 musiikin valtionpalkinto myönnettiin Meidän festivaalille.

Musiikkitoimikunta perusteli Meidän festivaalin palkintoa seuraavanlaisesti:

”Meidän Festivaali perustettiin 1997 ja tapahtuman nimi oli vuoteen 2010 asti Tuusulanjärven kamarimusiikki. Festivaalin taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 2007 viulisti Pekka Kuusisto.

Pekka Kuusiston aikana festivaali on laajentunut ja monipuolistunut maassamme harvinaisella tavalla. Leimaa antavaa on ollut kautta linjan korkea musiikillinen laatu, niin eri aikakausien klassisen, etnovaikutteisen kuin kokeilevan musiikin alueella. Tuusulanjärven kulttuurimaisema ainutlaatuisine konserttipaikkoineen on suonut erinomaiset puitteet pienimuotoiselle kamarimusiikkijuhlalle.

Meidän Festivaali on ollut yleisörakenteen ja sen tietoisen kehittämisen edelläkävijä maassamme. Konserttien pitopaikat on laajennettu perinteisistä intiimeistä kotikonserteista Ainolan metsään ja Tuusulanjärvelle. Uudet ympäristöt ovat haastaneet niin taiteilijat kuin yleisön altistumaan uusiin tilanteisiin. Tässä taiteellinen johtaja on kulkenut joukkojensa edessä esimerkillään.

Oman vatsalaukun äänimaiseman muokkaaminen, sähköviulukonserton tilausteos sekä kanteleen ja runolaulun kytkeminen Sibeliuksen viulukonserttoon ovat esimerkkejä Pekka Kuusiston ennakkoluulottomuudesta. Yleisö on tietoisesti johdatettu ekologiseen ja yhteiskuntatietoiseen ajatteluun eri puheenvuorojen ja kannanottojen kautta. Huoli nuorten syrjäytymisestä, perheväkivallan ja yksisilmäisen kielipolitiikan vastustaminen sekä sananvapauden puolustaminen ovat olleet muita festivaaliin kytkettyjä teemoja.”

Musiikin ohella valtionpalkinnot myönnettiin myös näyttämötaiteen ja tanssitaiteen aloille. Näyttämötaiteen valtionpalkinnon vuonna 2013 saivat Rakveren Teatteri, Teatteri Telakka ja Teatteri Vanha Juko. Vuoden 2013 tanssitaiteen valtionpalkinto myönnettiin UrbanApa-tapahtumakonseptille. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.