Maria Kalaniemi Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi

Ruotsin kuninkaallinen musiikkiakatemia (Kungliga Musikaliska akademien) on valinnut harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen jäsenekseen. 

Nimitys on kunnianosoitus Kalaniemelle, joka on virtuoottisella soittotyylillään kehittänyt suomalaista kansanmusiikkia, ja vienyt sitä laajasti maailmalle.

Perusteluiden mukaan Kalaniemi on lyyrisellä ja voimallisella soittotavallaan uudistanut käsitystä harmonikasta sekä soolo- että yhtyesoittimena. Sen lisäksi että Kalaniemi on taiteilijaprofessori ja musiikintohtori, hän on julkaissut runsaasti musiikkia. Hän on merkittävä esikuva nuorille harmonikansoittajille.

”Olen erittäin otettu ja onnellinen kunnianosoituksesta, joka lämmittää todella syvästi. Olen iloinen erityisesti siitä, että kunnianosoitus liittyy myös pedagogiseen toimintaani, joka on puolet uraani ja elämäntehtävääni – palanhan opettajan ja mentorin työlle muusikkona olemisen rinnalla. Ihminen usein tarvitsee näitä näkyväksi tulemisia, liittyvätpä ne mihin tahansa, arkiseenkin asiaan. On hienoa, kun huomioidaan ja kiitetään", kommentoi Maria Kalaniemi saamaansa tunnustusta.                

Monipuolinen taiteilija ja pedagogi

Maria Kalaniemi on arvostettu muusikko ja pedagogi, joka on vuosikymmenten ajan opettanut Kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa ja Sibelius-Akatemiassa. Hänellä on paljon oppilaita Ruotsissa, myös muiden soittimien taitajia.

Suomalaisista taiteilijoista Kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsennimityksen ovat aiemmin saaneet esimerkiksi säveltäjät Kalevi Aho, Mikko Heiniö, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho ja Aulis Sallinen, sekä kapellimestarit Okko Kamu, Susanna Mälkki, Sakari Oramo, Jorma Panula, Esa-Pekka Salonen ja Leif Segerstam.

Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian perusti Kuningas Kustaa III vuonna 1771. Nykyään akatemia on itsenäinen instituutio, jonka tarkoituksena on edistää säveltaidetta ja musiikkielämää.

Lue arvio Svalan-albumista sekä Kalaniemen haastattelu FMQ-lehdestä (englanniksi).

ALBUMI

Maria Kalaniemi & Eero Grundström: Svalan

(Åkerö, 2017)
Kuuntele