Luovat alat kohtaavat Ranskan Cannesissa

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb matkustavat edistämään musiikkivientiä Ranskaan Midem-tapahtumaan.

Tammikuun lopulla (26.–29.1.) järjestettävä Midem on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista musiikkialan ammattilaistapahtumista. Tapahtuma kerää vuosittain Cannesiin lähes 7000 osallistujaa noin 75 eri maasta. Musiikkialan vetämänä paikalle saapuu myös peli-, tv-, elokuva- ja nettialan ammattilaisia.

Suomesta Cannesiin matkaa yli 20 musiikkialan toimijaa. Monialaista musiikkivientiä on edistämässä kaksi ministeriä, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki sekä eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

"Pidän tärkeänä, että kulttuuriministeri pyrkii edistämään suomalaisen taiteen ja kulttuurin kansainvälistymistä ja vientiä. Toivottavasti mukanaolostani on konkreettista hyötyä suomalaisten käymissä neuvotteluissa. Samalla Midem tarjoaa mahdollisuuden tavata muita eurooppalaisia kulttuuriministereitä ja saada yhdellä kertaa hyvän kokonaiskuvan kansainvälisestä musiikkiteollisuudesta", sanoo ministeri Paavo Arhinmäki.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on nyt toista kertaa musiikkialan matkassa. Hän osallistui viime syksynä musiikin vienninedistämismatkalle Lontooseen.

"Musiikkivienti on muutakin kuin rahaa: se on mieli- ja maakuvien ja brändin luomista. Mitä useampi suomalaisartisti lyö läpi maailmalla, sitä parempi se on meille kaikille, sanoo ministeri Alexander Stubb.

Suomalaisten Midem-osallistumista ja vienninedistämismatkaa koordinoivan Music Finlandin mukaan viimesyksyinen matka Lontooseen osoitti, että luovat alat hyötyvät eri ministeriöiden vetoavusta.

”Ministereiden tuki vienninedistämiselle on ensiarvoisen tärkeää. Meillä Suomessa on nyt ainutkertainen mahdollisuus hyödyntää luovien alojen monitasoinen vaikuttavuus ja kasvupotentiaali ja sysätä luova teollisuus todelliseen nousukiitoon”, sanoo Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen.

Suomalaista musiikkia peleihin, elokuviin ja mainoksiin

Paavo Arhinmäen Midem-matkan ohjelma painottuu suomalaisyritysten sekä Saksan ja Japanin luovien alojen välisen yhteistyön vahvistamiseen.

"Aasiassa ja eritoten Japanissa on viime aikoina ollut paljon kysyntää suomalaisille biisintekijöille ja heidän säveltämälleen musiikille. Tämä on osoitus siitä, että panostus biisintekemiseen on perusteltua ja voi lisätä merkittävästi suomalaisten alan ammattilaisten työtilaisuuksia ja vientituloja. Olen mielelläni mukana tukemassa tätä kehitystä", Arhinmäki sanoo.

Alexander Stubbin ohjelmassa puolestaan painottuu musiikin niin sanottu sync-käyttö eli musiikin synkronointikäyttö elokuvissa, peleissä ja mainoksissa. Sync-käyttö on yksi nopeimmin kasvavia musiikkibisneksen sektoreita.

"Meillä on jo hienoja esimerkkejä siitä, miten suomalaisartistien ja säveltäjien musiikkia on käytetty muun muassa amerikkalaisissa tv-sarjoissa, mainoksissa ja NHL:n jääkiekkopeleissä. On hienoa edistää tätä uutta tapaa saada suomalaista musiikkia maailmalle”, sanoo ministeri Stubb.

Cannesin keskustassa sijaitsevalla Midemin tapahtuma-alueella on yhteispohjoismainen osasto, Nordic Paviljon. Osastolla järjestetään maanantaina 28. tammikuuta vastaanotto, jossa esiintyy suomalainen räp-artisti Signmark. Myös ministerit osallistuvat tilaisuuteen.