Luovan talouden kasvustrategia 2025–30 on julkaistu

Poikkihallinnollisen Luovan talouden kasvustrategian julkistivat 10.6.2025 opetus- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie ja elinkeinoministeri Wille Rydman.

Luovan talouden kasvustrategia 2025 – 30 on valmistunut. Kasvustrategia nivoutuu hallituksen kulttuuripoliittiseen selontekoon ja se on toteutettu poikkihallinnollisesti työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoimana. Luovien alojen toimijoita on osallistettu strategian laadintaan, ja myös Music Finland on osallistunut kasvustrategiatyöhön osana luovien alojen neuvottelukuntaa. Neuvottelukunta seuraa jatkossa kasvustrategian toimeenpanoa vuoteen 2030 asti.

Kasvustrategia sisältää julkisen sektorin kauan kaivattuja toimenpiteitä luovan talouden yritysten kasvun ja kansainvälistymisen mahdollistamiseksi. Strategia vastaa moniin luovan alan yritysten haasteisiin ja tarpeisiin, joita ovat muun muassa aineettoman omaisuuden parempi tunnistaminen ja IP-oikeuksien liiketaloudellisen potentiaalin hyödyntäminen, kansainvälisen liiketoimintaosaamisen kehittäminen sekä rahoituspolkujen selkeyttäminen ja vaikuttavuuden vahvistaminen.

”Keskeistä musiikkialan ja muiden luovien alojen kasvun kannalta onkin, ettei nyt luotu kasvustrategia jää ainoastaan listaukseksi kaivattuja toimia, vaan sen toteutumista myös seurataan aktiivisesti”, toteaa neuvottelukunnassa mukana oleva Music Finlandin toiminnanjohtaja Mikko Manninen.

Strategian toimenpiteet kohdistuvat luovien alojen kasvukykyisiin yrityksiin ja ne on ryhmitelty kuuteen strategiseen painopisteeseen: osaaminen ja ennakointi, ekosysteeminen yhteistyö, yritysten neuvontapalvelut, rahoituspolut, maakuvatyö, viennin edistäminen ja markkinointi sekä sääntely. Painopisteissä on kuvattu haasteiden lisäksi tavoitekuvaukset sekä konkreettiset toimenpiteet vastuutuksineen.

Luovat alat ovat Suomessa kansantalouden näkökulmasta alihyödynnetty resurssi (Suomessa osuus bkt:sta on 3,1%, kun EU:n keskiarvo on 4,4%). Luovat alat työllistävät Suomessa karkeasti arvioiden ainakin 130 000 ihmistä.

Lue Luovan talouden kasvustrategia kokonaisuudessaan täältä.