Let there be no sound! Let there be no light! – Ääni- ja valoteknikot korona-ahdingossa

Valtaosa ääni- ja valotekniikan ammattilaisista ajautui ahdinkoon koronarajoitusten alettua maaliskuun puolivälissä. Music Finland kysyi kolmelta alan konkarilta, miten rajoitukset ovat vaikuttaneet heidän töihinsä ja tuloihinsa, ja mitä ratkaisuja he ehdottavat tilanteeseen.

Koronaepidemia koettelee tällä hetkellä esittävän taiteen alaa ennennäkemättömällä tavalla. Hankalaan asemaan ovat joutuneet muun muassa ääni- ja valotekniikan ammattilaiset, joiden työ painottuu kesään ja loppysyksyyn, ja joista moni toimii yksinyrittäjinä tai freelancereina. 

Pete Knuutinen, joka tekee alihankkijana äänitöitä esimerkiksi Akun Tehtaalle, Sound Enginelle ja Bright Finlandille, menetti hallituksen rajoitustoimien alettua käytännössä kaikki keikkansa maaliskuun puolivälistä elokuun loppuun. Kalenterista hävisivät Bright Finlandin kanssa sovitut tapahtumat yhtä lukuun ottamatta sekä Anssi Kelan kahdenkymmenen keikan kevätkiertue, jossa Knuutinen olisi toiminut miksaajana. Keikoista vain kaksi ehti toteutua, ja kolme tehtiin striiminä.

"Alalla on perinteisesti hiljaista tammi- ja helmikuussa. Juuri kun piti painaa kaasu pohjaan, kaikki pysähtyi kuin seinään”

”Tämä kaikki sattui todella huonoon saumaan, sillä meidän alalla on perinteisesti hiljaista tammi- ja helmikuussa. Tähän olin varautunut kokemuksesta, mutta juuri kun piti painaa kaasu pohjaan, kaikki pysähtyi kuin seinään”, Knuutinen sanoo.

Edellä mainittujen keikkojen lisäksi Knuutiselta peruuntuivat kaikki kesälle sovitut kahdeksan festivaalikeikkaa Akun Tehtaan ”kesäpoikana” eli PA-systeemiteknikkona ja FoH (Front of house) -vastaavana. 

Myös syksyn osalta työtilanne näyttää tällä hetkellä epävarmalta. Knuutisella oli koko syyskuu buukattuna, mutta ainakin yksi tapahtumista on jo peruttu ja siirretty hamaan tulevaisuuteen. Vielä ei myöskään tiedetä, miten käy marras-joulukuulle sovitun Raskasta joulua -kiertueen. 

Knuutinen arvioi, että hänen tulonmenetyksensä tältä keväältä ja kesältä ovat noin 25 000 euroa ilman arvonlisäveroa. Jos myös loppuvuoden keikat peruuntuvat, summa noussee 45 000 euroon arvonlisäveroineen.

Ratkaisuksi verojen poistaminen tai perustulo?

Samansuuruisia laskelmia esittää Perttu Korteniemi, joka pyörittää Englannissa Deer Audio Limited -nimistä firmaa. Suomessa hän saa palkkansa ohjelmatoimistoilta ja tekniikantoimittajilta.

”Olen menettänyt yhteenlaskettuna 25 000 euroa laskutettavaa tuloa huhtikuun heinäkuun väliltä. Tähän en ole laskenut mukaan elokuun töitä, koska niitä ei vielä ole peruttu”, Korteniemi sanoo.

Kalenterista ovat pyyhkiytyneet ainakin neljäkymmentä Olavi Uusivirran keikkaa, joilla Korteniemi olisi toiminut miksaajana ja kiertuemanagerina. Myös kaksi festivaalia, joilla hän olisi vastannut järjestelmätekniikasta, on peruttu.

Korteniemi sanoo, ettei hänellä ole ehdottaa mitään tiettyä ratkaisua tilanteeseen. Ainakin vielä toistaiseksi hän tulee toimeen omilla säästöillään, suunnittelutöillä sekä televisio- ja striimikeikoilla. Hän on myös hakemassa apurahaa kahta Olavi Uusivirran konserttielokuvaa varten. 

"Hallituksen ehdotus arvonlisäveron palauttamisesta ei ole mitenkään relevantti."

”Nämä konserttielokuvat saimme neuvoteltua Elisa Viihteeseen siten, että työryhmä saa mahdolliset tulot.” 

Pete Knuutisella on sen sijaan mielessään kaksi keinoa, joilla äänityöläisten asemaa koronatilanteessa voisi helpottaa. Ensimmäinen on kaikkien verojen – niin tuloveron, arvonlisäveron kuin YEL-vakuutuksen – poistaminen itsensä työllistäjiltä ainakin vuoden loppuun saakka.   

”Siis oikeasti poistaminen, eikä mikään lainaaminen. Hallituksen ehdotus arvonlisäveron palauttamisesta ei ole mitenkään relevantti. En hyödy siitä henkilökohtaisesti yhtään. Alkuvuosi oli hiljainen ja sitten alkoivat koronarajoitukset, joten ei minulle juuri arvonlisäveroja kerry.” 

Toiseksi ratkaisuksi Knuutinen ehdottaa korvaavaa perustuloa.

”Työntekoni on käytännössä kielletty kokoontumisrajoitusten takia, vaikka töitä olisi ollut koko ajaksi, ja halu tehdä niitä kova. En siis pidä itseäni syyllisenä työttömyyteeni.”

Hyvästi Cirque du Soleil, tervehdys verkkoseminaarit

Samojen ongelmien kanssa painii tällä hetkellä käytännössä maamme kaikki live-tekniikan työläiset: Valosuunnittelijoiden puolella tilanne on yhtä synkeä. Mikki Kunttu, joka tekee freelancerina erilaisia projekteja oopperatalojen, tanssiryhmien, sirkuksen, musiikin ja ylipäätään esittävän taiteen parissa, joutui heti koronatilanteen puhjettua palaamaan Kanadasta takaisin Suomeen.

”Olin tekemässä Cirque du Soleilin tuotantoa, joka keskeytettiin. Olin Kanadassa työluvalla, joten ainoa vaihtoehto oli palata Suomeen mahdollisimman pian. Muita tuotantoja keskeytyi tai peruuntui Bostonissa, Vancouverissa ja Suomessa”, Kunttu kertoo.

Kun menetetyt tulot, lennot, muuttokulut ynnä muut kustannukset laskee yhteen, Kunttu arvioi jäävänsä miinukselle noin 35 – 60 000 euroa. Loppusumma riippuu siitä, maksaako Cirque du Soleil rästissä olevat laskut vai ei. 

”Tällä hetkellä ei näytä hyvältä. Meitä laskuttajia on tietojeni mukaan yli tuhat odottamassa suorituksia.”

"Paluu entiseen ei ole koskaan aiemminkaan ollut käytännössä mahdollista. Tästä hetkestä mennään vain eteenpäin."

Korvaavaakin tekemistäkin on Kuntun viikko-ohjelmaan tullut. Hän on esimerkiksi osallistunut verkkoseminaareihin ja master classeihin sekä luennoinut Cincinnatin yliopiston ja Rose Bruford Collegen opiskelijoille. Eräät kansainväliset yritykset ovat myös pyytäneet häneltä keynote-tyylisiä luentoja omille alustoilleen. 

”Tilanne näissä on tosin tällä hetkellä se, että suurin osa tehdään pro bono.” 

Kunttu ei halua lähteä ehdottamaan ratkaisuja tilanteeseen, vaan sanoo jättävänsä vastuun niille, jotka tukimuodoista päättävät. Hän kuitenkin toivoo, että apu kohdistuisi ensisijaisesti niille ihmisille ja perheille, joiden hätä on akuutein.

”Yksinhuoltajana tiedän, että ajat ovat todella haastavat. Maailma on muuttunut hyvin nopeasti. On kuitenkin lohduttavaa, ettei paluu entiseen ole koskaan aiemminkaan ollut käytännössä mahdollista. Tästä hetkestä mennään vain eteenpäin.”