Kolme visiota 2020-luvulle -seminaarissa katsottiin tulevaisuuteen
Music Finland järjesti maanantaina 10. marraskuuta seminaaritilaisuuden, jossa julkistettiin Taidemusiikin kolme visiota 2020-luvulle sekä keskusteltiin teknologian käyttämisestä taidemusiikin luomisessa ja markkinoinnissa.
Vuoden jatkuneen prosessin jälkeen taidemusiikkiala on päätynyt kolmeen keskeiseen visioon 2020-luvulle:
- Olemme taidemusiikin mallimaa
- Olemme taidemusiikin kansainvälinen solmukohta
- Viemme osaamista ja luovia ratkaisuja
Visiot ja niiden muotoutumisprosessi esitellään tarkemmin tilaisuudessa julkistetussa raportissa Kolme visiota 2020-luvulle.
Projektia vetänyt Jari Muikku painotti seminaarissa, että kyse ei ole mistään yksittäisen toimijan vetämästä hankkeesta, vaan koko alan yhteisistä visioista, jotka toimivat lähtökohtana tulevaisuuden strategiatyölle.
Seminaarissa visioita kommentoi paneeli, jossa olivat Kimmo Aulake (opetus- ja kulttuuriministeriö), Tuomas Auvinen (Sibelius-Akatemia), Miikka Maunula (Yleisradio) ja kapellimestari, säveltäjä Ville Matvejeff. Paneelia moderoi Kai Amberla (Finland Festivals).
Keskustelussa tuotiin useasti esiin suomalaisen taidemusiikin vahva koulutusjärjestelmä, osaaminen ja teknologian hyödyntäminen alalla – niin opetuksessa kuin musiikin esittämisessä ja markkinoinnissa.
Osana paneelia esiteltiin myös kolme jo lentoon lähtenyttä uudentyyppistä hanketta: Helsingin barokkiorkesterin joukkorahoitushanke, jossa mesenaatti.me-verkkopalvelun kautta yritetään saada rahoitusta tulevaa levytystä ja julkaisukiertuetta varten; International Minifiddlersin etäopetusjärjestelmä; sekä lokakuussa Ateneumissa järjestetty taiteen ja koodaajien kohtaaminen, Sibhack-tapahtuma.
Seminaarin päätöspuheenvuoron piti taidemusiikin ja teknologian visionäärinen yhdistäjä Richard Slaney. Hän kertoi taideorganisaatioiden digitaalisten strategioiden merkityksestä ja uuden teknologian mahdollisuuksista taidemusiikissa. Nykyään lontoolaisen 59 Productions ‑yhtiön luovana johtajana toimiva Slaney on ollut rakentamassa mm. Philharmonia Orchestran installaatioita ja sovelluksia yhdessä Esa-Pekka Salosen kanssa.
Seuraava taidemusiikin tulevaisuuden visioita koskeva tilaisuus tullaan järjestämään 5.5.2015, jonne toivotaan musiikkialalta aloitteita ja omia konkreettisia toimenpiteitä.
Tutustu visioihin tarkemmin tästä.