Kiehtova ja haastava Iso-Britannia

Music Finlandin tekemän pioneerityön avulla on luotu mahdollisuudet suomalaisen musiikin menestykseen Iso-Britanniassa.

Iso-Britannia on ollut suomalaisille aina kiehtova ja läheinen maa, moni tuntee sielunsympatiaa sumuisille saarille. On sitten ollut kysymys musiikista, muodista tai jalkapallosta. Meille myös brittiläinen populaarimusiikki on perinteisesti iskenyt paremmin kuin amerikkalainen. Jo 1960-luvulta lähtien monien perheiden perinne on ollut seurata Englannin jalkapalloliigaa lauantaisin ennen saunaa. Kun etäisyydet ovat henkisesti lyhentyneet ja matkailu arkipäiväistynyt, on Lontoo todella monelle suomalaiselle toinen kotikaupunki.

Vaikka myös britit tuntevat sielunsympatiaa Suomea kohtaan, on Suomi perusbritille melko tuntematon, eksoottinen paikka. Meiltä tunnetaan Kuningas ja joukko muita jalkapalloilijoita sekä urheilijoita. Taidetta ja kulttuuria tarkemmin seuraavat tuntevat joitain arkkitehteja, muotoilijoita ja säveltäjiä, mutta nykymusiikin osalta Suomi on aika lailla valkoista aluetta. Juuri siksi Music Finland on suunnannut brittimarkkinoille ansiokkaasti vientiponnistuksia jo usean vuoden ajan.

Musiikkibisneksessä Britannian markkina on äärimmäisen tärkeä. Alue on markkina-arvoltaan maailman suurimpia. Myös kilpailu on todella kovaa, käytännössä brittimarkkinat ovat erittäin voimakkaasti yhdysvaltalaisen ja paikallisen musiikkituotannon vallassa. Kysynnän volyymi tarjoaa kuitenkin myös yllättäviä mahdollisuuksia. Kitarapop ja -rock sekä konemusiikki edustavat toki suosituinta valtavirtaa, mutta markkinoilla on tilaa myös erikoisemmille ja oman pienemmän genrensä sisällä menestyville yhtyeille – jollaisia tyypillisemmin tulee Suomesta.

Siksi olinkin erittäin ilahtunut tiedosta, että Suomi on valittu brittiläisen The Great Escape -festivaalin maakumppaniksi toukokuussa 2014. Vuosittain Brightonin rantakaupungissa järjestettävä The Great Escape on maan suurin musiikin ammattilaistapahtuma, ”musiikkimaailman Cannes”, jonka keskeisin idea on löytää uusia bändejä. Tämän kevään festareilla keikkailee noin 400 esiintyjää. Suomalaisartisteista mukana ovat muun muassa Jaakko Eino Kalevi, The Scenes, Satellite Stories, Sin Cos Tan, Suvi, Von Hertzen Brothers ja NEØV. Mainituista artisteista ainakin Jaakko Eino Kalevi on jo solminut levytyssopimuksen kansainvälisen levymerkin kanssa.

Musiikkiviennissä on tapahtunut viime vuosina tervetullutta kasvua, mikä antaa lisää uskoa siihen, että luovat alat voivat olla keskeisellä sijalla Suomen tulevaisuuden menestyksen rakentamisessa. Vuonna 2012 suomalaisen musiikkiviennin arvo oli yli 35 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli noin kahdeksan prosenttia. Eniten kasvua oli tapahtunut palveluiden myynnissä, mutta myös tavaroiden myynti ja tallennesektori – eli käytännössä itse musiikin myynti – olivat selvästi kasvaneet.

Suurin kasvun selittäjä on tietenkin suomalaisessa elinvoimaisessa ja muualta päin katsottuna varmaankin aika omalaatuisessa musiikissa. Myöskään The Great Escape -festivaalin maakumppaniksi pääsy ei ole tapahtunut itsestään. Sen eteen on tehty töitä. Kiitos tästä kuuluu Music Finlandin ammattitaitoiselle väelle, josta osa on ollut kuluvan kevään aikana myös jalkautuneena saarivaltioon.

Itselleni The Great Escape tuo mieleen tietenkin ennen muuta Blurin. The Great Escape (Suuri pakoretki) on myös legendaarinen, tositapahtumiin perustuva sotaelokuva toisesta maailmasodasta vuodelta 1963, pääosassa Steve McQueen. Elokuvan tunnusmusiikki, jonka tahdissa liittoutuneet vangit valmistelevat pakoa natsien vankileiriltä, on suorastaan ikoninen. Tunnusmusiikki on tuttu myös jalkapallokatsomoista ja lisäksi termi The Great Escape on käytössä muutenkin jalkapallossa, kun joukkue on onnistunut täpärästi välttämään sarjasta tippumisen.

Toivottavasti musiikissa mahdumme sarjaan, eli että saavuttaisimme edes pienen jalansijan UK-musiikkimarkkinoilla. Suomalaisille työ on haastavaa siksi, että menestyminen vaatii paljon markkinointipanostuksia ja hyvät verkostot alan paikallisiin taustavaikuttajiin. Ilman manageria, lakimiehiä ynnä muita taustajoukkoja Iso-Britanniassa breikkaaminen on artistille miltei mahdotonta.

Toivon, että suomalaisartistit menestyvät. Music Finlandin Lontoossa ja muualla Iso-Britanniassa tekemän pioneerityön takia tähän on luotu ainakin mahdollisuuksia.