Kansanmusiikin verkostoja laajentamassa: Showcase Scotland ja Folk Alliance International
Music Finlandin vientipäällikkö Henna Salo kävi tutustumassa kahteen suomalaisille ammattilaisille vähemmän tuttuun maailmanmusiikin showcase-festivaaliin.
Skotlannissa, Glasgow’n kaupungissa järjestettävä Showcase Scotland on kansanmusiikin vientitapahtuma, joka toimii osana perinteikästä Celtic Connections -festivaalia. Siinä missä jo 25. kertaa järjestetty Celtic Connections on laaja, kaksiviikkoinen kaupunkifestivaali, joka houkuttelee kaupungin parhaisiin saleihin ja klubeille omaa sekä muiden perinnemusiikkia rakastavat skotit vauvasta vaariin, nelipäiväisellä Showcase Scotlandilla (tämän vuoden päivämäärät olivat 31.1.-4.2.) on hyvin tarkka tavoite ja kohdeyleisö: se on kansainvälisten ostajien ja Skotlannin kansanmusiikkikentän avaintoimijoiden kohtaamispaikka.
Showcase Scotlandin Civic Reception tarjosi mm. perinteikästä säkkipillimusiikkia.
Vaikka pääpaino on skottimusiikissa, tapahtumalla on joka vuosi myös kumppanuusmaa. Tänä vuonna kumppanina oli Irlanti, joka sai ansaitun huomion huippukiinnostavilla, osin perinteestä vahvasti irrallisilla artisteillaan, joista erottuvin oli kotimaassaan kulttimaineeseen noussut Wallis Bird. Vuonna 2019 Showcase Scotlandin fokusmaa on Galicia.
Kansainvälisiä kutsuvieraita on noin 200, ja uutta kutsua toivovilta ostajilta edellytetään näyttöä artistikiinnityksistä edelliseltä vuodelta. Tehokas tapahtuma pitää ammattilaisvieraiden mielenkiinnon yllä esimerkiksi vastaanotoilla, joilla kuullaan 15 minuutin showcase-esityksiä runsaan ruokapöydän ja verkostoitumismahdollisuuksien äärellä. Jokainen Showcase Scotlandin ohjelmaan valittu artisti pääsee ammattilaisille suunnatun lyhyen esiintymisen lisäksi soittamaan oikean festivaalikeikan ja saa tilaisuuden esiintyä myös myöhäisillan klubeilla. Tulokset kerätään ja raportoidaan tehokkaasti jälkeenpäin. Showcase Scotland onnistuukin siinä, mistä monessa musiikin ammattilaistapahtumassa vasta haaveillaan: tilastoinnissa ja tuloksellisuuden osoittamisessa.
Folk Alliance International kurottaa uudelta mantereelta Eurooppaan
Tänä vuonna Yhdysvaltain Kansas Cityssä järjestetty Folk Alliance International on pyyteettömästi juurimusiikin asialla: ”to nurture, engage and empower the international folk music community – traditional and contemporary, amateur and professional – through education, advocacy, and performance”. Vuosittain maata ja kaupunkia vaihtava tapahtuma järjestettiin nyt 30. kertaa, ja se kokosi Kansasiin ennätysmäärän osallistujia, yhteensä 2855 musiikkiammattilaista 35:sta eri maasta. Tapahtumassa on päivisin laaja ja tasokas konferenssiohjelma, ja illat kuluvat näytöskeikoilla – ensin tapahtuman virallisessa showcase-ohjelmassa sekä sen jälkeen peräti 85:een hotellihuoneeseen levittäytyvien pienimuotoisten yksityiskeikkojen puitteissa aina aamuyön tunneille saakka.
Folk Alliance International on laaja tapahtuma: esiintyjiä on sadoittain ja päällekkäisiä tapahtumia riittää. Sitä voisikin kutsua eräänlaiseksi folk-genren omaksi South by Southwestiksi pienoiskoossa. Stetsoniin sonnustautuneita laulaja-lauluntekijöitä löytyikin melkein joka nurkan takaa, mutta pohjoismaiset esiintyjät – varsinkin ruotsalainen Kolonien – erottuivat joukosta edukseen ja saivat kokoluokkaan nähden paljon positiivista huomiota.
Vaikka tapahtumassa ei ollutkaan mitään virallista fokusta tai kattavaa teemaa, tämän vuoden ohjelmassa toistui alkuperäiskansojen esiinmarssi. Eritoten USA:ssa ja Kanadassa näiden ryhmien pitkään jatkuneeseen epäoikeudenmukaiseen kohteluun on nyt havahduttu toden teolla, ja indigenous-sana toistui niin showcase-ohjelmassa, seminaareissa, poliittisen tason yhteistyösuunnitelmissa kuin käytäväpuheissakin. Teemassa on paljon potentiaalia myös pohjoismaille – asuuhan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa EU:n ainoa alkuperäiskansa saamelaiset.
Suomalaista ja kansainvälistä edustusta Showcase Scotlandissa.
Aiempina vuosikymmeninä Folk Alliance toimi lähinnä Yhdysvaltojen oman folk- ja roots-musiikin kokoontumisajona, vaikka myös suomalaisia kansanmusiikin huippukokoonpanoja on tapahtumassa vieraillut. JPP soitti tapahtumassa jo kultaisella 1990-luvulla, ja viimeisin viralliseen showcase-ohjelmaan valittu suomalaisnimi oli Aallotar vuonna 2015. Tapahtumaa muutaman vuoden ajan luotsannut kanadalaissyntyinen Aengus Finnan on nyt tehnyt hartiavoimin töitä laajentaakseen hieman sisäänpäin lämpiävän maineessa olleen tapahtuman aidosti kansainväliseksi. Hän on rakentanut yhteyksiä ympäri maailmaa ja onnistunut houkuttelemaan paikalle sekä kasvavan määrän kansainvälisiä vieraita että artisteja muista maanosista. Ruotsalaiset ovat luotsanneet omaa epävirallista showcase-kokonaisuuttaan hyvällä menestyksellä, ja yhteisiä ideoita heidän projektinsa pohjoismaiselle laajennukselle on ilmassa.
Osaltaan Folk Alliancen uutta kansainvälisempää imagoa ovat vahvistaneet The ExChange -pienoiskonferenssit, ensin 2017 Irlannissa ja nyt 2018 huhtikuussa Göteborgissa. Göteborgin konferenssi keskittyi nimenomaan pohjoismaiden ja Viron markkinoiden sekä pohjoisamerikkalaisten toimijoiden verkottamiseen ja onnistui siinä erittäin hyvin.
Helmikuussa 2019 Folk Alliancen isäntäkaupunkina toimii Kanadan Montreal, ja kiinnostuneet lähtijät voivat jo nyt varata kalentereistaan päivät 13.-17.2.2019. Tarkoitus on myös, että Göteborgin ExChange-konferenssi saa jatkoa.