Eurooppalaisen live-alan katseet kohdistuvat Suomeen

Eurosonicin kumppanuusmaaksi 2013 valittu Suomi näkyy Euroopan tärkeimmän live-alan tapahtuman showcase-lavoilla 17 artistin voimin.

Ensimmäistä kertaa Eurosonicissa esiintyvät musiikkiviennin keskiössä olevat Death Hawks, Eva & Manu, LCMDF, Lau Nau, Mesak, Acid Symphony Orchestra, Pertti Kurikan Nimipäivät, Phantom, Satellite Stories, Sin Cos Tan, Siinai sekä jo useita vuosikymmeniä kansainvälistä uraa tehnyt Michael Monroe. LCMDF on Euroopan yleisradioiden liiton EBU:n valinta Eurosoniciin.

Eurosonic on myös päättänyt kutsua tapahtumaan neljä siellä aikaisemminkin soittanutta suomalaisyhtyettä: Disco Ensemble, Don Johnson Big Band, Huoratron ja Rubik.

Seitsemästoista suomalaisartisti on European Border Breakers Award -voittaja French Films, joka esiintyy televisioitavassa avajaisseremoniassa, jonka juontajana ja isäntänä toimii Jools Holland. Avajaiset nähdään ja kuullaan useissa Euroopan maissa niin radiossa kuin televisiossakin. Palkinnon saa vuosittain kymmenen eurooppalaista artistia, ja French Films onkin päässyt kovaan seuraan muun muassa Emeli Sandén ja viime vuonna palkitun Adelen kanssa.

Palkintoseremonia pidetään 9. tammikuuta Eurosonic Noorderslag -festivaalin yhteydessä Hollannin Groningenissa. Edellisen kerran suomalaisartisti on voittanut EBBA:n vuonna 2008, jolloin palkinto annettiin Sunrise Avenue -yhtyeelle.

Ovet auki Eurosonicin avulla

Eurosonicin merkitystä kansainvälisenä live-alan tapahtumana ei voi liikaa korostaa. Tapahtuma toimii Euroopan yleisradioiden liiton EBU:n sekä kansainvälisten live-alan ammattilaisten kohtauspaikkana, joten bändit ja artistit esiintyvät siellä median, festivaalien promoottoreiden ja muiden musiikkialan portinvartijoiden katseiden alla.

"Eurosonicissa kokoontuu kaikki Euroopan merkittävät livepuolen ammattilaiset, joten tää keikka tulee olemaan tärkeä niin ensi kesän festareita ajatellen koko Euroopassa, kuin myös mahdollisten isojen lämppärislottien avautumisessa bändille. Meille ajoitus on otollinen, kun uusi levy on jo nyt aiheuttanut hyvää liikehdintää", sanoo toista keraa Eurosoniciin esiintymään menossa olevan Disco Ensemblen kitaristi Jussi Ylikoski.

"Edellisellä Eurosonic-keikalla bändimme nousi monen kovan luokan toimijan tietoisuuteen. Tämä näkyi seuraavan kesän lukuisissa festarikiinnityksissä ympäri Eurooppaa. Mutta jotta Eurosonicin kaltaisesta tapahtumasta saa hyötyä irti, pitää muistaa bändin managementin työn tärkeys tässä. Systemaattinen työ oikeiden ihmisten paikalle saamiseksi on ratkaisevaa", hän jatkaa.

Kansainväliset katseet kohdistuvat Suomeen

Eurosonicin kumppanuusmaana Suomi osallistuu myös näkyvästi ammattilaisille suunnattuihin seminaarisisältöihin. Nelipäiväisessä seminaariohjelmassa keskitytään suomalaiseen musiikkialaan ja sen nousevaan menestykseen niin lavoilla kuin biisintekijöinäkin.

”Suomalaisartistien kattaus ensi vuoden Eurosonicissa on erinomainen otos siitä potentiaalista, mitä maastamme tällä hetkellä löytyy. Tapahtumaan haki esiintymään yli 80 artistia, joista jokaisella olisi ollut riittävät edellytykset tulla valituksi. Eurosonicin ohjelmatiimi todellakin joutui vaikean valinnan eteen", Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen toteaa.

Maakumppanuustuotannon toteuttaa Music Finland yhteistyössä YleX:n, Suomen Benelux-instituutin ja Suomen Haagin suurlähetystön kanssa.

Hanketta rahoittavat työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, ulkoasianministeriö sekä ESEK ja LUSES.

EUROSONIC NOORDERSLAG 2013 järjestetään Hollannin Groningenissa 9.-12. tammikuuta 2013.