Aus Finnland – suomalainen musiikki suuntaa saksankieliseen Eurooppaan

Suomalaisen musiikkiviennin kärkihanke vuosille 2015–2016 kohdistuu saksankieliseen Eurooppaan. Kyseessä on suurin koskaan toteutettu suomalaisen musiikin kansainvälistymishanke.  Hanke kokoaa yhteen laajasti suomalaisen musiikkialan – yritykset, tekijät ja esittäjät.

Kärkihankkeen tavoitteena on kasvattaa suomalaista musiikkivientiä ja edistää suomalaisen musiikin näkyvyyttä Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Kärkihankkeen myötä suomalainen musiikki tulee tavoittamaan sekä musiikinkuluttajat että ammattilaiset.

“Saksa, Itävalta ja Sveitsi muodostavat alueen, joka on suomalaisen musiikin merkittävimpiä markkinoita. Edellytyksiä hankkeen onnistumiselle luovat muun muassa erinomaiset verkostot ja sitoutuneet yhteistyökumppanit sekä suomalaisen musiikin että suomalaisten yritysten hyvä maine. Suomalaiselle musiikille on saksankielisessä Euroopassa todistetusti kysyntää, mistä näyttönä ovat lukuisat menestystarinat viime vuosilta”, Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen kertoo.

Saksan musiikkimarkkina on arvoltaan maailman kolmanneksi suurin. Maan musiikkialan arvoksi on laskettu yli 6 miljardia euroa. Noin 1,5 miljardia euroa muodostuu yksinään levymyynnistä. Saksalaiset ovat myös innokkaita konserttikävijoitä. Saksalainen yleisö käytti yli 2 miljardia euroa konserttilippuihin vuonna 2013. 

Aus Finnland on koko alan kattava hanke

Kärkihankkeen tavoitteena on tukea ja kannustaa suomalaisia musiikkialan toimijoita itsenäiseen ja pitkäjänteiseen työskentelyyn kohdealueella. Hankkeen keskiössä tulevat olemaan suomalaisten toimijoiden omat tuotannot ja projektit, joita Music Finland tukee esimerkiksi välittämällä kontakteja, tuottamalla vientimatkoja ja työpajoja yhdessä alueen toimijoiden kanssa sekä kanavoimalla kansainvälistymisen tukia.

Music Finland tuo kärkihankkeen aikana myös lukuisia alueen ammattilaisia kotimaisiin tapahtumiin rakentamaan yhteistyötä suomalaisten ammattilaisten kanssa. Esimerkiksi 16.–18. lokakuuta järjestettävään Musiikki ja Media -tapahtumaan Tampereelle saapuu 25 huippuammatilaista saksankielisestä Euroopasta.
 

Aus Finnland perustuu yhteistyöhön

Hanke perustuu tiiviiseen yhteistyöhön saksankielisen Euroopan toimijoiden kanssa: kaikilla tuotannoilla on paikallinen kumppani. Tästä esimerkkinä arvostettu Reeperbahn Festival valitsi suomalaisen musiikin ensi vuoden festivaalin teemaksi.

”Suomalainen musiikki on erittäin kiinnostavaa tällä hetkellä. Festivaalillamme on esiintynyt useita erittäin hyviä artisteja, ja olen varma, että Spotlight on Finland -kokonaisuus tulee tekemään erittäin hyvän vaikutuksen niin ammattilaisiin kuin festivaaliyleisöönkin”, sanoo Reeperbahn Festivalin johtaja Alexander Schulz

Aus Finnland näkyy verkossa

Ensi vuoden alussa Music Finland avaa saksankielisen verkkosivun osoitteessa www.ausfinnland.de. Sivustolle kerätään yhteen kohdealueen suomalaisen musiikin esitykset, tietoa alueella esiintyvistä artisteista, säveltäjistä sekä suomalaisesta musiikkialasta. Sivusto on suunnattu niin saksankielisille musiikkialan ammattilaisille mediasta konserttijärjestäjiin kuin suurelle yleisöllekin.

Suomalaisille toimijoille suunnattu sivusto www.ausfinnland.fi on jo toiminnassa. Sivustolta löytyy tietoa Music Finlandin tarjoamista kärkihankkeen ohjelmista sekä tietoutta kohdealueen markkinoista. 

Aus Finnland -hankkeen rahoittajina ja yhteistyökumppaneina ovat työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, ulkoministeriö, Suomen Saksan-instituutti, Suomen Saksan-suurlähetystö sekä Musiikin edistämissäätiö MES.