Arctic Paradise World & Jazz Event 2016 oli menestys
Music Finland kutsui elokuun 18.–20. päivä Helsinkiin 18 jazzin ja maailmanmusiikin ammattilaista ympäri maailmaa verkostoitumaan ja tutustumaan suomalaisiin esiintyjiin.
Kolmen päivän ajan vieraat Saksasta, Itävallasta, Sveitsistä, Israelista, Hollannista ja Yhdysvalloista tapasivat jazz- ja maailmanmusiikkikollegoitaan sekä näkivät kaikkiaan 16 esiintyjän näytöskeikat seitsemässä eri paikassa ympäri Helsinkiä. Vieraiden joukossa oli agentteja, promoottoreita sekä festivaalien ja levy-yhtiöiden edustajia.
Arctic Paradise World & Jazz Eventin 16 esiintyjää valittiin suuresta määrästä hakemuksia – kaikkiaan tapahtumassa soitti yli 90 muusikkoa ja taiteilijaa. Mukaan valikoituivat Aki Rissanen Trio, Anne-Mari Kivimäki, Antti Paalanen, Buba Wii Aa, Elifantree, Espoo Big Band & Husband, Frigg, Helsinki-Cotonou Ensemble, Hilja Grönfors, Ilkka Heinonen Trio + Karoliina Kantelinen, Mikko Innanen 10+, Mopo, Ontrei, Pekko Käppi & K:H:H:L, Verneri Pohjola ja Vilma Timonen Quartet. Jukka Eskola Soul Trio tuli nopealla varoitusajalla Verneri Pohjolan tilalle, joka joutui peruuttamaan esiintymisensä sairauden takia.
Arctic Paradise järjestettiin yhteistyössä tapahtuman suomalaisosallistujien kanssa. Kaikkiaan tapahtumaan osallistui 34 musiikkialan yritystä ja toimijaa, minkä lisäksi mukana oli kutsuvieraina esimerkiksi kotimaisten festivaalien edustajia. Yhteensä osallistujia oli noin 70.
Tapahtuman tavoitteena oli esitellä suomalaista jazz- ja maailmanmusiikkiosaamista sekä yhdistää genrejen avainhenkilöitä kansainvälisten kollegoidensa kanssa, luoda uusia kansainvälisiä kumppanuuksia, vahvistaa yritysten ja artistien kansainvälistymistä ja lisätä heidän tunnettuuttaan ulkomailla.
Vieraat verkostoituivat illallisella G Livelabissa. Kuva Jenna Pietikäinen.
Kokemuksia ja tuloksia
Monille vieraista tärkein syy osallistua oli verkostoituminen ja suomalaiseen musiikkiin tutustuminen. Näihin kuului esimerkiksi sveitsiläisen Prolog Music -levymerkin Benedikt Wieland.
”Toivoin oppivani uutta suomalaisesta musiikista ja myös siitä, kuinka musiikkiala Suomessa toimii. Sekä tietysti halusin verkostoitua muiden osallistujien kanssa!”, Wieland kertoo.
Saksalaisen Red House Agencyn edustajan Ariane Spiekermannin mielestä tapahtuman ajoitus oli täydellinen.
“Olin juuri alkanut hakea uusia ja kiinnostavia esiintyjiä listoilleni, kun sain kutsun tapahtumaan, joten ajoitus ei olisi voinut olla parempi.”
Traumton Music -levymerkin Stefanie Marcus sanoo, että Arctic Paradise antoi mahdollisuuden tutustua musiikkiin ja muusikoihin, joita ei olla huomattu Saksassa vielä suuressa mittakaavassa.
Pekko Käppi & K:H:H:L: Kapsäkin pikkulavalla. Kuva Jenna Pietikäinen.
Myös suomalaisosallistujat pitivät verkostoitumista suuressa arvossa.
”Päätavoitteitani olivat verkostojeni laajentaminen saksankielisessä Euroopassa ja uusien mahdollisuuksien löytäminen edustamilleni esiintyjille. Vieraiden lista vastasi näihin tavoitteisiin melko hyvin ", kertoo Charles Gil, jonka yhtiö Vapaat Äänet edustaa esimerkiksi Mikko Innasta.
"Sain ylpeänä esitellä Mikko Innanen 10+ -yhtyeen. Bändi soitti intensiivisen ja innostuneen minikonsertin. Uskon, että kaikki muutkin esiintyjät saivat erinomaiset puitteet työnsä esittelyyn. Joten Arctic Paradisen paras saavutus oli onnistunut live-musiikin esillepano. Oli helppoa unohtaa, että esiintymiset olivat näytöskeikkoja."
Vaikka uusien kontaktien luominen olikin tärkeää, myös jo olemassa olevien suhteiden ylläpito oli mahdollista, kuten Bafe’s Factoryn Aija ja Jyri Lehtonen kertovat.
Arctic Paradisessa nähtiin myös ensiesityksiä. Helsinki-Cotonou Ensemblen Janne Halonen kertoo, yhtyeensä päätavoitteista:
“Tärkeintä meille oli tehdä ensimmäinen showcase-keikkamme ja katsoa, miten se menee. Halusimme nähdä, olisiko tarjolla muita vaihtoehtoja nykyisille keikkamyyjillemme sekä esitellä Helsinki-Cotonou Ensemblen uusille ammattilaisille”, Halonen sanoo.
Espoo Big Band + Husband esiintyi Kapsäkissä. Kuva Jenna Pietikäinen.
Kaikki kohdallaan
Arctic Paradise oli positiivinen kokemus sekä kansainvälisille vieraille että suomalaisosallistujille.
Annamaija Saarela, jonka yritys Annamaija Music Company edusti tapahtumassa Elifantree-yhtyettä, piti ohjelmaa onnistuneesti järjestettynä.
"Arctic Paradise oli erittäin onnistunut. Vieraat oli valittu hyvin ja he olivat motivoituneita sekä hyvin valmistautuneita. Showcase-bändit olivat erinomaisia ja ohjelmisto oli rakennettu hyväksi festivaaliksi. Draaman kaari oli siis hyvä.”
Konserttien lisäksi myös tapahtumapaikat, kuten vasta avattu G Livelab ja perinteinen Musiikkiteatteri Kapsäkki olivat Saarelalle huippukohtia. Ensimmäiset tulokset, kuten keikkabuukkaukset häämöttävät jo edessä.
Arctic Paradise tarjosi myös uuden perspektiivin Suomesta jopa kokeneelle Suomen-kävijälle Michael Gottfriedille (ACT Music).
"Olen käynyt Suomessa säännöllisesti yli 15 vuoden ajan henkilökohtaisista syistä. Nämä kolme päivää, jotka olivat täynnä musiikkia, hienoja ihmisiä ja paikkoja muuttivat kuitenkin näkemykseni Suomesta täysin. Tuntuu todellakin siltä, että Helsinki on tällä hetkellä yksi mielenkiintoisimmista paikoista, joissa voit käydä Euroopassa. Ehkä se johtui hyvästä säästä, mutta en ole koskaan nähnyt kaupunkia niin eloisana, lämpimänä ja positiivisena", Gottfried kehuu.
Arctic Paradise -vieraat tutustumassa Suomenlinnaan. Kuva Jenna Pietikäinen.
Arktista vieraanvaraisuutta
Ohjelman ansiosta vieraat voivat oppia paljon Helsingistä ja Suomesta sekä suomalaisosallistujista lyhyessä ajassa, Traumton Musicin Stefanie Marcus korostaa.
"Vieraanvaraisuus oli huikeaa ja ohjelma oli erittäin monipuolinen ja informatiivinen kaikilta osiltaan. Näimme lyhyessä ajassa paljon Helsinkiä sekä opimme paljon kaupungista, osallistujista ja muusikoista rennolla ja persoonallisella tavalla. Saimme aikaan intensiivistä ajatuksenvaihtoa", Marcus sanoo.
Yhdysvaltalainen GlobalFestin ja Live Soundsin edustaja Isabel Soffer on samoilla linjoilla.
"Arctic Paradise oli yksi antoisimmista musiikkitapahtumista, johon olen osallistunut. Taiteellinen taso oli erittäin korkea ja järjestelyt sekä paikkavalinnat olivat erinomaiset niin teknisesti kuin tunnelman puolesta. Lisäksi vastaavissa kokoontumisissa ei usein päästä tapaamaan artisteja juurikaan, mutta Arctic Paradisessa vietimme heidän kanssaan paljon aikaa."
Ohjelman musiikillisen monimuotoisuuden myötä jokaisella osallistujalla oli henkilökohtaiset kohokohtansa. Red House Agencyn Ariane Spiekermann tiivistää tämän hyvin.
"On vaikeaa sanoa mistä yhtyeistä pidin eniten, koska tarjolla oli niin runsaasti erinomaista musiikkia", Spiekermann iloitsee. Tämän seurauksena hän suunnittelee jo useammankin suomalaisartistin kanssa työskentelyä ja myös heidän edustamistaan.
Isabel Soffer oli vaikuttunut yleisestä luovuuden tasosta.
"Rakastin luovuutta, jonka jokainen bändi toi lavalle. Olin yllättynyt kerta toisensa jälkeen musiikkityyleistä ja esitysten tasosta. Kuulimme kaikkea heavy metal -folkista joikulauluihin ja karjalalaisesta performanssitaiteesta big band -jazzrockiin – jokainen bändi toi odottamattoman ja jännittävän elementin, jotain sellaista, mikä on aivan ominaista Suomelle."