Hokuo Music Fest 2018

Japani on maailman toiseksi suurin musiikkimarkkina ja siten erittäin tärkeä myös suomalaiselle ja pohjoismaiselle musiikille. Japanissa on vuosien kuluessa julkaistu paljon suomalaisartistien musiikkia ja viimeisinä vuosina myös useat suomalaiset biisinkirjoittajat ja -kustantajat ovat menestyneet maan albumi- ja singlelistoilla. 

Music Finland järjestää jälleen Hokuo Music Fest -musiikkivientimatkan Tokioon. Edellisten vuosien tapaan vientimatka järjestetään yhteistyössä pohjoismaisten musiikkivientitoimistojen, Export Music Swedenin, Music Export Denmarkin, Music Norwayn ja Iceland Music Exportin kanssa.

Hokuo Music Fest saattaa yhteen eri genrejen ja musiikkialan sektorien toimijoita Pohjoismaista ja Japanista. Vientimatkan ohjelma koostuu seuraavista osa-alueista (ohjelman muutokset mahdollisia):

Tiistai, 13.11. 

 • saapuminen Tokioon viimeistään tiistaiaamuna 
 • aikaa osallistujien omille tapaamisille 
 • Nordic Get-together klo 17.00-19.00 (delegaatio ja biisileirin osallistujat)

Keskiviikko, 14.11. 

 • yritysvierailut (tbc) 
 • aikaa osallistujien omille tapaamisille

Torstai, 15.11. 

 • Hokuo Music Seminar klo 10.00-15.00 (Avex building) 
 • Hokuo Music Reception Ruotsin suurlähetystöllä klo 18.00-21.00 

Perjantai, 16.11. 

 • Hokuo Music Trade Day klo 13.00-17.00 (AP Shibuya/Toho Cinemas) 
 • Showcaset (tbc)

Hokuo Musicin biisileiri järjestetään yhteistyössä Sony Music Publishing Japanin kanssa. Biisintekijät tapaavat muut osallistujat Nordic Get-together -tilaisuudessa tiistaina 13.11. Biisileirin sessiot järjestetään 14.-16.11. ja niihin voivat osallistua myös tekijöitä edustavat kustantajat. Kuuntelusessio järjestetään Sonyn studiolla perjantaina 16.11. klo 17.00-19.00.

Hokuon osallistujat voivat palata Suomeen lauantaina 17.11. Tarkemmat tiedot tapahtumista alla.

Music Finland tekee hankkeessa yhteistyötä Pohjoismaiden Japanin suurlähetystöjen kanssa. Hokuo Song Camp toteutetaan yhteistyössä Sony Music Publishing Japanin kanssa ja showcase-ilta Creativemanin kanssa. Yritysdelegaation ohjelma järjestetään yhteistyössä TGI Tokyon kanssa.

Artisti- ja biisinkirjoittajahaku auki 11.7. asti

Osallistuminen tapahtumaan

Ilmoittaudu yritysedustajana Hokuoon täyttämällä tämä lomake 15.8. mennessä. Lomakkeen tekstejä ja kuvia käytetään yritysesitteessä, joka jaellaan japanilaiselle musiikkialalle.

Music Finland veloittaa hankkeeseen osallistuvilta yrityksiltä osallistumismaksun, johon sisältyy myyntipäivän osallistumismaksu, osallistuminen verkostoitumistilaisuuksiin sekä Music Finlandin yhteismarkkinointimateriaalit. Hankkeen osallistumismaksu showcase-esiintyjää edustavalta yritykseltä on 500€ (+ alv 24%), biisinkirjoittajaa edustavalta yritykseltä 400€ (+ alv 24%) ja muilta yrityksiltä 300€ (+ alv 24%). 

Matkatuet suomalaisyrityksille

Music Finland koordinoi Business Finlandin Team Finland Trade Fair -avustuksen hakemisen yhteisvientihankkeeseen osallistuvien musiikkialan yritysten puolesta. Osallistuvat musiikkialan yritykset täyttävät Music Finlandin sähköisen ilmoittautumislomakkeen, jonka perusteella Music Finland huolehtii hankehakemusten kootusta täyttämisestä ja lähettämisestä Business Finlandin sähköisessä hakujärjestelmässä.  

Osallistuvan yrityksen tukikelpoisuuden kriteerit: 

 • Yrityksen De minimis-kiintiö (Business Finlandin jakamat tuet) ei saa olla vielä täynnä – kaikki muut De minimis- ja mahdolliset konsernituet on ilmoitettava
 • Yrityksellä on oltava kannattavan vientitoiminnan edellytykset
 • Yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä koko hankkeen ajan hakuhetkestä tuen tilittämiseen asti
 • Yrityksellä ei saa olla verovelkaa ja maksuhäiriömerkintöjä
 • Avustuksen saaja voi olla osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö tai osuuskunta (Huom! Business Finland ei voi tukea toiminimiä)
 • Avustuksen saajan tulee olla Suomeen rekisteröity PK-yritys (ei Ahvenanmaalle rekisteröity) 

Yritysedustajien ja showcase-esiintyjien tukikelpoiset matka- ja osallistumiskulut:

 • Tilintarkastus (Huom! Tilintarkastusta ei tarvitse tehdä, jos hankkeeseen liittyviä kuitteja on enintään viisi kappaletta.)
 • Music Finlandin laskuttama osallistumismaksu
 • Ulkomaan päivärahat tapahtuma-aikana
 • Majoitus tapahtuma-aikana
 • Lennot ja lentokenttäkuljetukset

Business Finlandin tuki voi olla enintään 50% hakubudjetin mukaisista kuluista. Kaikkien kulujen on oltava yrityksen kirjanpidossa. Tuen piiriin voidaan hyväksyä vain hankehakemuksen jättämisen jälkeen syntyneet kustannukset. Kustannuksen syntymisajankohdaksi katsotaan suoritteen ajankohta (esim. lennon päivämäärä, ensimmäinen majoittumispäivä hotellissa).

Toimi näin ennen tapahtumaa: 

 1. Täytä Music Finlandin hankekohtainen ilmoittautumis- ja rahoitushakulomake täältä. Music Finland huolehtii hakemusten saattamisesta yhteisesti Tekesin sähköiseen hakujärjestelmään.
 2. Maksa Music Finlandin osallistumismaksu ennen tapahtumaa.
 3. Hyväksy avustuspäätös Business Finlandin asiointipalvelussa, kun saat avustuspäätöksen.

Toimi näin tapahtuman jälkeen:

Music Finland lähettää tarkat ohjeet tilintarkastuksesta ja siihen tarvittavien materiaalien kokoamisesta lähempänä tapahtumaa. Yritykset hoitavat tilintarkastuksen itse. Tilintarkastukseen voi käyttää yrityksen omaa tilintarkastajaa tai Music Finlandin suosittelemaa tilintarkastajaa.

Huom! Tilintarkastusta ei tarvitse tehdä, jos hankkeeseen liittyviä kuitteja on enintään viisi kappaletta.

Yrityksen on tehtävä hankkeen tiliselvitys itse Business Finlandin asiointipalvelun kautta. Business Finland maksaa avustuksen suoraan yritykselle loppuraportin ja -tilityksen käsittelyn ja maksatuspäätöksen tekemisen jälkeen.

Hokuo Music Fest 2018

Nordic Get-together 

Pohjoismaiselle delegaatiolle järjestetään yhteinen verkostoitumistapaaminen tiistaina 13.11. Tapaaminen ajoittuu ilta-aikaan, joten Hokuoon osallistuvien on mahdollista saapua Tokioon saman päivän aamuna laskeutuvalla lennolla ja hoitaa omia tapaamisia iltapäivän aikana.

Yritysvierailut 

Yritysdelegaatiolle järjestetään vierailuita paikallisiin alan yrityksiin keskiviikkona 14.11. Vierailuilla kuullaan tietoa yritysten toiminnasta ja niiden aikana on mahdollista esitellä omaa toimintaa yrityksille.

Hokuo Music Seminar 

Vientimatkaan sisältyy torstaina 15.11. järjestettävä seminaari, jossa japanilaiset musiikin ammattilaiset kertovat osallistujille Japanin markkinoiden erityispiirteistä ja toimintatavoista.  Aiempien vuosien aiheita ovat olleet mm. “International artists working with an indie label in Japan”, “Sync in Japan” ja “Publishing in Japan”. Tämän vuoden aiheet tarkentuvat myöhemmin.

Hokuo Music Reception 

Pohjoismaiset vientitoimistot järjestävät yhteistyössä pohjoismaiden suurlähetystöjen kanssa vastaanoton pohjoismaisille ja japanilaisille alan toimijoille torstaina 15.11. Vientitoimistot ja paikalliset alan konsultit kutsuvat paikalle japanilaisia ammattilaisia ja median edustajia. Tänä vuonna vastaanotto järjestetään Ruotsin suurlähetystöllä.

Hokuo Music Trade Day 

Perinteinen myyntipäivä järjestetään Hokuo Music Festin yhteydessä perjantaina 16.11. Shibuyan alueella, joka on keskeinen sijainti Japanin musiikkialalle. Myyntipäivään kutsutaan mm. Japanin tärkeimpiä kustantajia, levy-yhtiöitä ja mediaa tutustumaan pohjoismaiseen musiikkiin. Kaikki pohjoismaiset osallistujayritykset saavat oman myyntipöydän, jossa esitellä tuotteitaan. Paikalla on myös kääntäjiä, jotka auttavat kommunikoinnissa. 

Hokuo Music Song Camp  

Vientimatkan yhteydessä järjestetään tänäkin vuonna co-write -sessioita yhteistyössä Japanin Sony Music Publishingin kanssa. Työpajoissa pohjoismaiset kirjoittajat pääsevät työskentelemään sekä verkostoitumaan alan japanilaisten ammattilaisten kanssa. Kirjoittajien lisäksi sessioihin osallistuu kustantajia sekä J-Popiin erikoistuneita levy-yhtiöiden edustajia. 

Loud & Metal Mania -showcase 

Osana Hokuo Music Fest -kokonaisuutta järjestetään tänäkin vuonna metallimusiikin showcase-ilta 16.11. Tapahtuman tuotannosta vastaa Creativeman, joka on yksi Japanin merkittävimmistä live-promoottoreista (Summer Sonic, Punk Spring ja Loud Park). Showcase on ollut aikaisempina vuosina erittäin tuloksekas ja monelle yhtyeelle on löytynyt paikallisia yhteistyökumppaneita esiintymisen kautta.