Näkymiä musiikkialalta: Voiko musiikkivientiä tehdä metaversumissa?

Syyskuussa 2021 kirjasimme Music Finlandin toimintasuunnitelmaan, että seuraavan vuoden aikana veisimme musiikkia metaversumiin. Tavoite oli kunnianhimoinen koska projektilta puuttui tuolloin sekä suunnitelma että rahoitus, kirjoittaa Music Finlandin innovaatio- ja liikentoimintajohtaja Turo Pekari puheenvuorotekstissään.

Noin 12 kuukautta myöhemmin kerrottiin Music Finlandin yhteistyöstä Decentralandin, maailman laajimman käyttäjien omistaman ja hallinnoiman virtuaalisen maailman kanssa paneelikeskustelussa Music x Media -tapahtumassa Tampereella.

Tulokset nähdään nyt, kun Decentralandissa 10.­–13.11. järjestettävä Decentraland Metaverse Music Festival käynnistyy. Virtuaalimaailman rakennetulla festivaalialueella nähdään yli 150 esiintyjää 15 eri lavalla, neljän päivän ajan ja ympäri vuorokauden. Festivaalin vetonauloja ovat mm. Björk ja Ozzy Osbourne. Tapahtumassa on mukana myös kaksi suomalaista artistia, Maija Kauhanen ja Handshaking.

Tämän yhteistyön myötä Music Finland on todennäköisesti maailman ensimmäinen musiikkivientiorganisaatio, joka on tehnyt kumppanuussopimuksen DAO:n (decentralized autonomous organisation) eli lohkoketjussa toimivan hajautetun autonomisen organisaation kanssa. Decentraland ei ole siis yritys, vaan sen omistavat alustan käyttäjät: heillä voi olla esimerkiksi virtuaalista maata tai Decentralandin hallinnoimia MANA-tokeneita. Suomi on ollut muutenkin esillä Decentralandissa syksyn aikana, kun Sitra ja Kansallisgalleria sekä Marimekko ovat uutisoineet kokeiluistaan alustalla. Music Finlandin vuoro on tuoda nyt suomalaista musiikkia metaversumiin.

Uudenlaisen musiikkiliiketoiminnan testilaboratorio

Web 3.0 ja liiketoiminta metaversumeissa on vasta varhaisessa vaiheessa ja siihen liittyy paljon epävarmuutta. Tämän kokoluokan tapahtuma on kuitenkin osoitus siitä, että uusia yleisöjä on mahdollista löytää. Tapahtuma antaa poikkeuksellisen laajan otoksen kaikille musiikin ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneita esimerkiksi artistien NFT-strategioista tai metaverse-esiintymisten tasosta. Näistä esimerkkeinä toimivat uniikit “emotet”, eli käyttäjien itsenä luomat liikkeet yleisön avatar-hahmoille, NFT wearables -myynti festivaalikävijöille, NFT-gated VIP-tapahtumat festivaalialueella. Samaan aikaan musiikkiliiketoiminta metaversumissa hakee lisensoinnin osalta kuitenkin vasta käytäntöjään.

Tähän problematiikkaan pureudumme käytännön tasolla kevään 2023 aikana kun keskustelemme aiheesta alan parhaiden osaajien kanssa useissa kansainvälisissä tapahtumissa. Keskusteluista saatava tieto pyritään saamaan suomalaisen musiikkialan hyödynnettäväksi. 

Yhteistyö Decentralandin kanssa  on osa laajempaa musiikkialan kasvustrategia -hanketta, jonka Music Finland käynnisti kuluvan vuoden alussa. EU-rahoitteisen hankkeen tavoitteena on rakentaa uusia avauksia koko alalle, tehdä kokeiluja uusien teknologioiden hyödyntämisen alueella ja parantaa suomalaisen musiikkialan kansainvälistymismahdollisuuksia.

Suomalaiset artistit osana metaversumifestivaalia

Suomalaisina kumppaniyrityksinä artistien taustalla ovat PME Records ja Saura Booking Agency. Muita Music Finlandin projektin osana tuotettuja sisältöjä on nähtävillä Music Finlandin omassa virtuaalisessa promootioalustassa Motel Finlandiassa, jonne päivitämme uusia sisältöjä 10.11. (Handshaking, Robin Packalen, Hevisaurus). Maaliskuussa 2022 SXSW-tapahtumassa USA:ssa lanseerattua alustaa on kokeiltu promokäytössä ulkomailla vienninedistämistapahtumien yhteydessä tämän vuoden aikana. Motel Finlandia oli Music Finlandille ensimmäinen askel virtuaalimaailmoihin, jonka kautta on pyritty arvioimaan miten Music Finland pystyisi parhaalla mahdollisella tavalla hyödyntämään uusia alustoja toiminnassaan. Motel Finlandia -alustan kehityskumppanina on suomalainen Arilyn, joka on toiminut myös teknisenä toteutuskumppanina Decentralandin tapahtumaan tuotetuissa sisällöissä. 

Tervetuloa Decentraland Metaverse Music Festivaalille ja kurkistamaan yhteen mahdolliseen musiikkialan tulevaisuuteen 10.–13.11. Hyppää suoraan festivaalialueelle tästä: Genesis Plaza, Decentraland – toimii Google Chrome -selaimella. Tietoa tapahtumasta löydät täältä sekä Decentralandin sivuilta

Handshaking esiintyy tapahtumassa torstaina 10.11. klo 9 Suomen aikaa ja Maija Kauhanen perjantaina 11.11. klo 9 Suomen aikaa. Tapahtuma on maksuton eikä vaadi erillistä rekisteröitymistä.

Motel Finlandian ja Decentraland-yhteistyön tuotantoa rahoitetaan Euroopan Unionin Next Generation EU -rahoituksella, jota kanavoidaan RRF (Recovery and Recilience Facility) -tuen kautta kansallisesti opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta.